מדי שנה בחודש מאי, אנו חוגגים את "חודש השמיעה הטובה יותר" על ידי חינוך הציבור על ההשפעות המזיקות של אובדן שמיעה. עם זאת, יש נושא אחד שאנחנו לא מדברים עליו מספיק: "טיניטוס". טיניטוס הוא צליל שאנשים שומעים, כאשר אין קול חיצוני או סביבתי. אז בואו נדבר על זה!
יש שמבטאים את זה 'טין- איי-טוס' ואחרים מבטאים 'טין-היי-טוס'. למעשה, כך או כך זה בסדר, אך בכל דרך של ביטוי, המציאות היא שהנושא משפיע על למעלה מ -25 מיליון אמריקאים כולל סלבריטאים רבים. טיניטוס משפיע על רוב האנשים כאשר הוא שקט, למשל לפני שהולכים למיטה בלילה, ועבור כשני מיליון אמריקאים, הוא עלול לעייף במשך כל היום.
המוגבלות הגדולה ביותר (במקום הראשון) במינהל החיילים המשוחררים הוא טיניטוס, אחריו ירידה בשמיעה ואז הפרעה פוסט טראומטית. מקור הבעיה אצל אותם חיילים משוחררים היה חשיפה לרעש מאקדחים, פיצוצים, מנועים וכדומה. דווח כי טיניטוס הוא שמיעת דברים רבים: צלצולים, זמזומים, צרצרים, צלילים, זמזום, טיגון סטטי ועוד. כל אלו תיאורים שכיחים של הטיניטוס.
לאנשים מסוימים קשה מאוד להסביר זאת. רבים פשוט חושבים שלכולנו יש את זה, אבל למעשה זה לא כך. חולים התלוננו כי בגלל הרעש בראשם הם מתקשים לקרוא, לכתוב, ללמוד, לפתור בעיות, לישון … ורבים גם מגיבים בתסכול, כעס, חרדה ודיכאון.
אז מה זה טיניטוס ואיך זה קורה?
טיניטוס הוא בדרך כלל סימן פנטום שנוצר על ידי המוח בגלל חוסר איתות מהאוזניים. אנשים רבים דיווחו על אובדן שמיעה זמני ועל טיניטוס אחרי קונצרט קולני או לאחר ירי בנשק.
לרוב, כל מה שעלול לגרום לירידה בשמיעה, יכול גם לגרום לטיניטוס בדרך כלל חשיפה לרעש חזק. טראומה בראש וצוואר, שבץ מוחי, תרופות מסוימות, ניתוחים, מתח, סכרת, TMJ, מצבים קלים ו/או קשים של האוזניים כל אלו עלולים לגרום גם לטיניטוס.
כעת, לאחר שקבענו מהו טיניטוס וכיצד להימנע ממנו, האם נוכל לרפא מחלה זו?
זו שאלה שקשה לענות עליה. כשיש מרפא פירושו שאנחנו יכולים להיפטר ממהמחלה, אולם נכון לעכשיו, אנו יכולים רק לשלוט ולנהל כיצד אנו מגיבים. מצאנו שמאות חולים מוצאים הקלה לאחר פגישת אבחון וטיפול פשוטה. ישנן תרופות רבות ללא מרשם לטיניטוס אולם אף אחת מהן לא הראתה יעילות בניסויים קליניים, ואף אחת מהן אינה מאושרת על ידי ה- FDA. מרבית התרופות הללו גורמות לאפקט פלצבו, מה שעשוי להיות בסדר כל עוד החולה מרגיש הקלה.
ישנן גם שיטות חלופיות רבות, כגון תוספי תזונה, תרופות הומאופתיות, דיקור סיני והיפנוזה … אולם למרבה הצער, אף אחת מהן לא הוכיחה מדעית שהיא יעילה, למעט במקרים בודדים.
ובכן, כל זה נשמע נורא… האם ניתן לעשות משהו?
למעשה להפך, מה שאנו מספקים במרפאה שלנו (ובקומץ מרפאות נוספות ברחבי לוס אנג'לס) נקרא 'ניהול טיניטוס'. המטרות של ניהול טיניטוס כוללות הפחתת תגובות רגשיות, הפחתת לחץ, תשומת לב מופחתת לטיניטוס, צמצום ההשפעה שלו על הפעילות היומיומית והגעה למצב בו אין צורך בעזרה נוספת.
טיפול משפיע נוסף הוא באמצעות מכשירי שמיעה ספציפיים. מעל 90% מהחולים עם טיניטוס חמור חווים אובדן שמיעה מסוים, ומעל 50% חווים ירידה משמעותית בטינטוס שלהם. מכשירי שמיעה ספציפים אלה מספקים טיפול באמצעות קידוד תדרים של המוח ומגבירים את הגירוי באזורים הפגועים כדי לפצות. הם אינם מכשירי שמיעה רגילים ורק רופאים רשאים לרשום אותם.
ישנם מכשירים אחרים שיכולים לספק גם גירוי והם ידועים כיוצרי סאונד. מרביתם מספקים רעש פס רחב כדי לעורר את המוח להתמקד ברעש במקום בטיניטוס. אפליקציות מסוימות בטלפונים חכמים יכולות לחקות זאת.
בתקווה שתוכלו לזהות זאת על אף שטיניטוס הוא בעיה רפואית משמעותית, זהו סימפטום ולא מחלה. אם אתה או אדם אהוב עליך סובל מטיניטוס, אבחנה אודיולוגית רפואית נחוצה ביותר.
בניהול נכון, מעל 80% מהאנשים חוזרים לאיכות החיים שנהנו מהם לפני הטינטוס המטריד שלהם. מכיוון שחודש מאי הוא כאמור "חודש השמיעה הטובה יותר" איו זמן טוב יותר להערכת השמיעה או הטינטוס על ידי אודיולוג.
ניתן לקבוע פגישה עם ד"ר עמית גוסאליה וד"ר ג'יין רוזנר
במרכז השמיעה ווסט ואלי בטלפון 818-814-9422
www.westvalleyhearingcenter.com