בכל פעם שאני טסה לארץ לביקור אני אומרת לעצמי, זהו זה, אני לא טסה יותר לישראל בקיץ. החום מעיק והלחות הגבוהה גורמים לי רק לרצות לברוח למקום ממוזג. אז כן, נחמד ללכת לים, והוא הרבה יותר כיפי ונעים מהאוקיינוס הקר שלנו, אבל כמה כבר אפשר לבלות בים? אז החלטתי לצאת ולבדוק איפה בכל זאת אפשר לבלות בקיץ הישראלי מבלי להתעלף
רפטינג נהר הירדן
רפטינג נהר הירדן הוא אחד מאתרי התיירות הפופולאריים. הצילומים באתר הבית מציגים תמונות של סירות ואנשים שטים במים סוערים וזה בדיוק מה שציפינו לו כשהגענו לשם. במקום מצאנו נהר שקט מאוד, ללא גלים ועליו שטו עשרות סירות עמוסות לעייפה בבני נוער ישראלים. אם אתם מחפשים חוויה מלאת אנדרנלין, אז זהו לא המקום ולא התקופה (בסתו ובחורף מן הסתם המים שוצפים) אבל אם בא לכם לשוט בעצלתיים בנהר ולהתקע בפקק-תנועה על המים, לכו על זה.
אולמות האבירים
אולמות האבירים שוכנים בעכו ונחשפו על ידי ארכיאולוגים במשך עשרות שנים. מתחת למבנה המצודה המרשים שבנה השליט העות'מאני אחמד אל ג'זאר נמצאים שרידיה של מצודה הוספיטלרית מתקופת הצלבנים.
האולמות שנחשפו מתחת לפני האדמה נקראים גם אולמות האבירים וביקור בהם מבטיח הצצה אל חייהם של האבירים הצלבנים שחיו כאן לפני מאות שנים. אחד האולמות הוא אולם האסירים, בו חורים עמוקים שעליהם נשזרו שלשלאות כבדות בהן נקשרו האסירים במקום וכן, ניתן עדיין לראות אותם שם.
שיטוט בתוך הרחובות שנחשפו יגלו כניסה לאולם נוסף, חדר האוכל של החיילים. חדר האוכל הוא היכל ענק ומרשים ביותר הנקרא גם אולם העמודים על שם העמודים המפוארים שהתגלו בו. בחדר זה נהגו החיילים הצלבנים לאכול את ארוחותיהם, כאשר הם ישובים לשולחנות מאורכים. האולם מרשים ביותר וכולל עמודים מעוטרים בפרחים וצלעות האבן שתמכו באולם מעוטרים בשושן צחור ורוזטות. מתחת לחדר האוכל נמצאת מערכת אגירת מי גשם שסיפקה לסועדים במקום את מי השתייה. לצד חדר האוכל תוכלו לבקר גם בחדרי השירותים שהתגלו במקום ושימשו את האבירים ואת צוותם. מדובר במושבים משותפים ובור עמוקה מתחת שקלטה את כל הפסולת האנושית. אפשר לתאר שבאותם הימים היה מדובר בחדר בעל ניחוח לא הכי נעים.
חלק מהאולמות זוכים למיזוג אוויר, אך גם אלו שלא, הם קרירים ונעימים בזכות האבנים הענקיות שעוזרות לנטרל את השמש החזקה שבחוץ. בין האולמות שתוכלו לבקר בהם: אולם האומנות ששימש כחדר הכינוס של המפקדה, התקרות מקומרות וחלקן התמוטט ושוחזר על ידי צוות השחזור. אולם נוסף נקרא האולם היפה שמעוטר באבני גזית וחלונות מעוצבים. המקום שימש כתחנת עצירה עבור הצליינים שהגיעו לעיר.
אם אתם מבקרים עם ילדים, ובעצם גם אם לא- תוכלו לשחק במשחקים שונים שהיו נהוגים בתקופת הצלבנים והפזורים באולמות השונים.
פארק אלונה – מי קדם
אם יצא לכם לבקר בנקבת השילוח, אז תוכלו להבין איזו חויה נעימה וצוננת מצפה לכם במי קדם. נקבת השילוח היא מנהרה מפולשת בירושלים, שדרכה הועברו מי מעיין הגיחון תחת בתי עיר דוד ממזרח למערב, לאורך יותר מחצי קילומטר. הנקבה, שנחצבה בימי המלך חזקיהו לפני כ-2,700 שנה, שוכנת בתחומי הגן הלאומי עיר דוד, וזכתה לכינוי "המפעל המרשים ביותר מבין מפעלי המים הקדומים בארץ". ייחודה ההיסטורי של הנקבה הוא בהיותה הראשונה בתולדות ירושלים, שאפשרה אספקת מים לתושביה ממקור שנמצא בתוך חומות העיר, דבר בעל חשיבות מכרעת בימי מלחמה.
ועכשיו למי קדם- מדובר במפעל המים המופלא של קיסריה העתיקה שהוקם בתקופה הרומית על מנת לספק מי שתייה לתושבי עיר הנמל הגדולה – קיסריה אותה הקים הורדוס. במהלך הסיור נכנסים המבקרים אל תוך נקבת המים מתחת לפני האדמה וצועדים בתוך מים צוננים שגובהם עד כ-70 ס"מ. האתר נמצא בפארק אלונה, שהוא פארק טבעי של חורש ים-תיכוני ירוק ויפה. כל הפארק משתרע ממושב עמיקם ועד בת שלמה באזור רמות מנשה – לא רחוק מזיכרון יעקב ובנימינה.
מומלץ להגיע למקום עם מכנסיים קצרים או שמלה קצרה ופנס (ניתן גם להשתמש בפנס הנייד). אך גם אם אתם מגיעים עם מכנסים ארוכים, אל דאגה, השמש החמה שבחוץ תייבש את הבגדים מהר מאוד. המערה אגב, חשוכה כולה, אך בעזרת הפנס שלכם תוכלו לראות את סימני החציבה על הקירות ואת השקעים הקטנים שבקיר ששימשו את הרומאים להנחת עששיות או נרות. ככל שהולכים, המים נעשים עמוקים יותר, בפיר 4 צפויה לכם חוויה בצורת המדרגות המקוריות שנחצבו על ידי הרומאים.
עם תום ההליכה בנקבה המשכנו לכיוון קיסריה הסמוכה, אך הטיול המרתק בהריסות העיר שבנה הורדוס, מומלץ רק בשעות הערב המוקדמות כשקצת קריר יותר, או עדיף – בחודשי האביב או הסתו.
מוזיאון מגדל דוד, ירושלים
מוזיאון מגדל דוד בירושלים מציג בימים אלו תערוכה מרתקת בשם: "הבנאים – זאת המנגינה שלנו" – תערוכה מוזיקלית חדשה וייחודית המספרת את סיפורה של משפחת בנאי. התערוכה תוצג עד ה-25 ביולי.
התערוכה, המרתקת מספרת את סיפורה של אחת ממשפחות האמנים הידועות ביותר בישראל. התערוכה מציעה למבקרים חוויה מוזיקלית המספרת את סיפורה של המשפחה שסביה עלו לישראל מפרס של סוף המאה ה-19 ואל שוק מחנה יהודה שהם אלו שסייעו להקמתו. אנו שומעים וצופים בבני המשפחה מספרים סיפורים ושרים שירים שכולנו גדלנו עליהם (אני וסימון ומואיז הקטן של יוסי בנאי) וקטעי מערכונים וסרטים בהם השתתפו בני המשפחה על דורותיהם: יוסי, גברי, חיים, יצחק, יעקב, אורי, מאיר, אורנה, אהוד ואחרים.
בנוסף לתערוכה, המוזיאון מציע שני מסלולי סיור: ירושלים ממעוף הציפור – מסלול סיור חדש בין דגמים היסטוריים המציגים את ציר הזמן של ירושלים. המסלול החדש, באוויר הפתוח של חצר המצודה רחבת הידיים, מזמין את המבקרים להכיר את ירושלים ולגלות כיצד השתנו פניה לאורך ההיסטוריה. מסלול תעלומת ארמון הורדוס והקישלה. הקישלה, שימש בעבר כתחנת משטרה ובית מעצר, הוא הוקם בידי השליט המצרי איברהים פשה בשנת 1834. בתקופת המנדט הבריטי, שימש המקום לכליאת אסירי המחתרת היהודית אצ"ל. בשנת 1999 ביצעה רשות העתיקות חפירה ארכיאולוגית בקישלה בה נחשפו סודותיה של העיר מימי בית המקדש הראשון ועד ימינו.
הסיור במקום הוא מעין מסע במנהרת הזמן ועובר דרך שרידי ארמון המלך הורדוס (משנת 37 לפנה"ס ועד מותו) שהיה ידוע במבנים המפוארים שהקים בארץ הודות להם הוא מכונה גם "המלך הבנאי". תוכלו לראות ממצאים נדירים מימי הבית ראשון ותקופת החשמונאים ועד לאנשי המחתרות היהודיות בתקופת המנדט הבריטי.
מדריך קולי בעברית ובאנגלית, כלול במחיר הכניסה.
מוזיאון ישראל, ירושלים
תכננו לבלות במוזיאון ישראל לפחות ארבע שעות. המוזיאון ענק, אז תכננו להגיע עם זוג נעליים נוחות ובקבוק מים.
בחדרים השונים של המוזיאון, תוכלו לראות אמנויות שונות: מודרנית, אירופאית, ציורים ופסלים. אתרכז כאן בתערוכת הקבע של האגף לארכיאולוגיה שם לבד בילינו שעתיים וחצי ועדיין לא הספקנו לראות את הכל. אוסף הארכאולוגיה הזה, נחשב לאחד המובילים בעולם בתחומו בשל איכותו והיקפו.
התצוגה לוקחת את המבקר למסע מעמיק ומרתק בנתיב ההיסטוריה של הארץ, שהייתה למולדת התנ"ך ולערש שלוש הדתות המונותאיסטיות; מסע המתחיל בתקופות הפרהיסטוריות – ומסתיים עם תחילת התקופה העות'מאנית. מרבית החפצים הגלו בחפירות ארכיאלוגיות מקומיות והושאלו מרשות העתיקות. ראינו גם לא מעט פריטים שנמצאו בבית שאן וכן מתוך האוסף המפורסם של משה דיין שהוריש את האוסף לאשתו השניה רחל. האישה מכרה את האוסף ב-1986 למוזיאון ישראל עבור מיליון דולר. הרכישה עוררה הרבה ביקורת בגלל הדרכים המפוקפקות בהן הושגו פריטים רבים באוסף והיו כי טענו כי ברכישת האוסף נתן המוזיאון הכשר לשוד עתיקות.
בין אלפי הממצאים המרתקים במקום: קרני שור הבר, מוצג ענק שנמצא בעובדיה (התרבות האשלית) וגילו מוערך ב-1.4 מיליון שנה וסרקופגים אנרופואידים מדיר אל בלח מהמאה ה-14-13 לפנה"ס.
תצוגת הקבע של האגף כוללת גם את היכל הספר, מקום משכנן של מגילות ים המלח, ולצדו דגם ירושלים בימי הבית השני. התערוכה מונגשת לכיסאות נכים. מומלץ בחום!