"שנה אבודה…", "שנה של מסכים", "שנה מבוזבזת…" ועוד.. ככה בערך רוב ההורים יסכמו את השנה שחלפה. מסגר ראשון לשני, ולזה שאחריו, בהתחלה הצלחנו למצוא פתרונות, ליהנות מ"הביחד", לחשוב על דרכים יצירתיות להעסיק את הילדים. אבל ככל שהזמן עבר, כך זה נעשה קשה יותר ויותר ולהורים אין להם מושג מה לעשות עם הילדים.
אבל האם זה באמת חייב להיות כך? ממש לא! השנה הזו תהיה מה שאנחנו נעשה ממנה!
אפשר למנף את התקופה הזו לצמיחה, להתפתחות אישית של הילדים, ולתת להם את הסיכוי הטוב ביותר להצליח בחיים גם בתקופות משבר עתידיות ולגרום להם, למרות השהייה בבית, לגדול, לפתח חוסן ומנהיגות אישית.
הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לתת לילדים כלים ללמוד דברים חדשים ולפתח יכולות חדשות, במגוון רחב של תחומים. הנה לפניכם חמישה כללים פשוטים מתוך "קוד המנצח לצעירים" של מיכל סולומונוביץ ואלון אולמן תכנית חינוכית מאושרת להתפתחות אישית וללימוד הצלחה מעשית לילדים ונוער.
ללמוד להציב לעצמם מטרות ויעדים
בתקופה של חוסר וודאות וכאוס אנחנו חייבים ללמד אותם לייצר עוגנים של ביטחון. קביעת מטרות ויעדים מאפשרת תחושה של שליטה. הכוונה היא למטרות ויעדים לטווח קצר, חודש קדימה, שלושה חודשים קדימה ולא "מה אני רוצה להיות כשאהיה גדול". לא משנה אם המטרה מהתחום הלימודי או האישי, פשוט אפשרו להם להציב מטרה בתחום שבו הם רוצים לקדם בתקופה הקרובה. מטרה לגביה הם יודעים לענות על השאלה "למה" המטרה הזו חשובה להם. לא חשובה לאמא או לאבא ולא חשובה לחברים שלהם, אלא רק לעצמם.
ללמוד לפעול מתוך מוטיבציה פנימית ולחזק את הביטחון העצמי
לעיתים גם לנו קשה למצוא לפעמים את הכוח לצאת מהמיטה בבוקר. חיזוק המנוע והמוטיבציה הפנימיים של הילדים יעזרו להם בעתיד לדעת לשאוב כוחות ולצאת ממצבים קשים. למרות הנטייה שלנו ההורים, לנסות ולתקן את החולשות של הילדים ולעודד אותם להשלים את הפערים הלימודיים, נעודד את הילדים לבחור מטרה דווקא בתחום שהם חזקים בו, כדי לאפשר להם לפעול מתוך מוטיבציה פנימית וכדי שהמטרה תהיה מרגשת עבורם. ככה יהיו פחות עימותים בבית ואתם ההורים לא תצטרכו כל הזמן לדחוף אותם ולהתווכח איתם. חשוב לזכור כי מי שיתקן את החולשות שלו יהיה בינוני, ומי שיחזק את החוזקות שלו יהיה כוכב.
עבודה על החוזקות תאפשר לילדים לחוות חוויות הצלחה והרי רק הצלחות מביאות עוד הצלחות. לדוגמה, אם הילד מתעניין להיות יוטיובר, תנו לו, דברו איתו על זה. מה זה דורש, מה עושה יוטיובר מצליח, אילו פעולות הוא צריך לעשות בשבוע/בחודש הקרוב, כדי שבסוף השנה הוא יהיה יוטיובר מצליח. בתחום שהילד מעוניין לעסוק בו והוא מרגיש שהוא חזק בו, היצירתיות שלו תצא החוצה והוא יפעל לבד מתוך מוטיבציה פנימית. אחרי חוויות הצלחה בתחום שהילדים חזקים בו, יהיה הרבה יותר נוח להניע אותם לעבוד גם על תחום שהם יותר חלשים בו.
ללמוד לצמוח מכישלונות
בואו נחליף את המילה כישלון בביטוי "תוצאה לא רצויה". השינוי הטרמינולוגי הזה הוא קריטי ותורם לרוגע והפחתת הלחץ אצל הילד. המכשול של הזום, הקשיים החברתיים מובילים ילדים לתחושות קשות של כשלון. במצב זה הילד לוקח זאת אישית, כאילו הוא הכישלון. ואילו במצב בו הוא מתייחס לכישלון כאל תוצאה לא רצויה, ומבין שזה דבר חיצוני, ובעיקר – שיש ביכולתו לשנות את התוצאה, אם יבחר להתנהל אחרת. הבנת הקשר בין הפעולות שלנו לתוצאות שנגיע אליהן בחיים הוא שיעור חשוב.
ללמוד להבנות מהצלחות
במקביל, לעבוד עם הילדים על "רשימת ההצלחות שלי". כל ערב לפני השינה הילד ירשום 2-3 דברים טובים שקרו לו באותו היום. המטרה היא לרשום סוגים שונים של הצלחות גדולות וקטנות. מציון טוב במבחן, "אכלתי היום משהו טעים", "צפיתי בסרט והיה לי כיף עם אמא", ועוד. בהתחלה זה לא יהיה פשוט לילדים אולם לאט לאט, רשימת ההצלחות תתארך וזה יאפשר למקד את הילדים גם בדברים הטובים בתקופה הלא פשוטה הזו.
ולסיום – מילה על מסכים
כחלק מפיתוח המנהיגות האישית של הילדים, בתקופה כזו חשוב לברור את הוויכוחים שלנו עם הילדים – pick your fights. לשחרר ולא להתווכח איתם על כל דבר קטן כפי שחלקנו נוהגים לעשות בזמנים רגילים. דוגמה מצוינת לכך היא השימוש במסכים.
בפועל, הילדים גם כך מצויים מול המסכים, אז אנו מציעים לא לריב איתם על כך, כי בואו נודה באמת, גם אנחנו בעצמנו מבלים זמן רב מול המסכים. במקום לריב איתם על עצם ההימצאות במסכים, נדאג לספק להם חומרים טובים ומשמעותיים שבהם יוכלו לצפות, תכנים מעשירים, כולל תכנים של התפתחות אישית, שילמדו אותם לפתח חוסן, מנהיגות וכלים שהם יוכלו להשתמש בהם גם בתקופה הזו וגם לעתיד. נעשה מהלימון לימונדה.
זאת אולי נשמע קלישאה – אך בכל משבר יש הזדמנות ללמידה. אלמלא המשבר, אם המצב היה "רגיל" אולי היינו כל כך עסוקים ב-"שוטף" שכלל לא היינו מאפשרים לילדים שלנו את ההזדמנות ללמוד את הדברים האלה. ימים יגידו האם נזכור את תקופת הקורונה כתקופה של התכווצות ונסיגה אצל הילדים שלנו או כתקופה שבה הם פרצו קדימה, למדו דברים ופיתחו יכולות חדשות, שישרתו אותם כל חייהם.