תאטרון סבן בבוורלי הילס יארח ב-15 בדצמבר הקרוב הופעה מעניינת ומסקרנת במיוחד. קולולם, שרק עכשיו סיימו סיבוב הופעות בכל רחבי העולם, יגיעו לערב אחד ללוס אנג׳לס.
קולולם הוא מיזם חברתי מוזיקלי ששם לו למטרה לעשות שינוי חברתי באמצעות הכלי החזק ביותר לחיבור בין אנשים; מוזיקה. הם מתמחים בהבאת קהל גדול של אנשים מקהילות שונות להופעה משותפת ואומנותית מיוחדת מסוגה.
בניגוד להופעות אחרות, כאן, הקהל לוקח חלק פעיל בהופעה: הוא שר, רוקד ונהנה מחוויה ויזואלית אור קולית ייחודית. המטרה, לרתום את הכוח שבהרמוניה מוסיקלית ליצירת הרמוניה אנושית.
בישראל, כאמור, קולולם הם כבר שם דבר. הם מסמנים מאות הופעות ברחבי הארץ ושיתופי פעולה עם מוזיקאים ישראלים מובילים.
האירועים של קולולם מוקלטים ומצולמים על ידי צוותי קולנוע ומוזיקה מקצועיים שביחד יוצרים קליפים מושקעים שהופכים ויראלים ברשתות החברתיות, ומעבירים חוויה מוסיקלית הכוללת מסר חברתי מאחוריו ומשפיעים על שינוי בסוגיות חברתיות שונות ומחברים בין קהילות.
המיזם החברתי כבש לראשונה את המיינסטרים הישראלי באפריל 2018, כשיצר אירוע מיוחד של 12 אלף איש לקראת יום הולדת 70 למדינת ישראל. במהלכו שרו המשתתפים את הקלאסיקה הנצחית של נעמי שמר ״על כל אלה״; בין המשתתפים הזמר שלומי שבת ונשיא המדינה דאז רובי רבלין.
איך זה עובד אתם שואלים? אז הצוות באמת לא רוצה לגלות את כל ההפתעות של המופע. אספר שהקהל ברובו הם אנשים כמו כולנו, אוהבים מוזיקה והופעות, ללא רקע מקצועי בשירה או מוזיקה, אבל עם רצון לחוות משהו אחר ושונה. במהלך האירוע הקהל מחולק לקבוצות על פי הקולות השונים. צוות קולולם הכולל מנצחים ומוזיקאים מקצועיים מלמדים את הקבוצות לשיר במספר קולות שיר מפורסם שמביא מסר ערכי ומלכד. לאחר מכן, כולם מתכנסים יחדיו ללימוד וביצוע משותף של השיר. התוצאה; לא פחות ממדהימה.
מאחורי קולולם עומדים שלושה מייסדים: אור טייכר – המנהל האמנותי, מיכל שחף – מנכ"לית, ובן יפת המנהל המוסיקלי של המיזם. בחודשים האחרונים הם שהו בסיבוב הופעות בארצות הברית, צרפת, קנדה ושוויץ, בראיון טלפוני מיוחד, סיפרו לי על התגובות של הקהילות השונות בהם ביקרו ברחבי העולם, וגם על הצעדים הראשונים של המיזם השאפתני.
עם הרעיון להקים את קולולם הגיעה החלטה ליצור שפה תרבותית חברתית חדשה.השלושה חיפשו מילה שלא קיימת באף שפה אחרת. ההשראה לשם, כך סיפרו לי, הגיעה מצהלולי הקולולו המפורסמים המבטאים בתרבות היהודית קריאה גדולה לשמחה באירועים וחתונות. מנגד, בתרבות המוסלמית הצהלולים הם אות קריאה לאבל, ומושמעים בעיקר בהלוויות. הפער הזה בין מה שמבטא שמחה בתרבות אחת ועצב כל כך גדול בתרבות אחרת מהווה מקום לגשר שיחבר בין 2 התרבויות. את הגשר הזה, הסבירו לי, הם מייצרים במהלך ההופעה.״
כיצד למעשה נולד הרעיון להקמת קולולם?
אור: ״זה היה ב-2016, באותן שנים עבדתי כבמאי פרסומות וקולנוע. שמתי לב שהדיאלוג החברתי בארץ ובעולם הפך להיות מאוד קשוח ואלים, פחות סבלני וסובלני. באותה נשימה, אני זוכר שראיתי סרטון של אלפי אנשים עומדים מול הכותל בירושלים ומתפללים בשבוע סליחות לפני יום כיפור. הם שרו את ״חטאנו לפניך״ וזה היה מחזה מרגש. חשבתי לעצמי, ואוו, איך בזמן שהשיח ברחובות, בתקשורת ובמדיה שלנו כל כך אלים וכוחני, הנה כאן, עומדים לפני 100 אלף איש בלי שום הבדלים ביניהם: גברים, נשים, לבנים ושחורים, דתיים וחילונים, וכולם שרים יחד, בהרמוניה מטורפת. כנראה שהאלימות המילולית והפילוג ברחוב יכולה להתפוגג ולהתחלף באחדות כשכולם עומדים ביחד מתפללים לתקווה.
אני זוכר ששאלתי את עצמי האם התפילה הזו שראיתי בכותל יכולה להיות גם תפילה חברתית. זאת אומרת, האם אנחנו יכולים לקחת את הדבר הזה ובמקום תפילות להזמין אלפי אנשים מכל מיני קהילות ומגזרים עם רקעים שונים ופשוט ללמד אותם שיר; כי מוזיקה מחברת בין עולמות, מוזיקה היא שפה בינלאומית. אז בואו ניתן להם שיר טוב, נקליט ונצלם אותם ביחד ונוציא את הקליפ הזה כמסר לעולם טוב יותר.
מכיוון שאני לא מגיע מעולם המוזיקה ידעתי שאני צריך גאון מוסיקלי לידי. אנשים אמרו לי בהתחלה שזה לא יעבוד ושלא אוכל ללמד קהל בלי רקע ויכולת שירה לשיר בכמה קולות. אבל אז פגשתי את בן, שהוא בוגר האקדמיה למוסיקה בירושלים, פסנתרן וגם למד ניצוח והלחנה. זה היה באחת ההופעות לנוער בסיכון של “VocaTikva” הרכב א-קפלה חברתי שהוא יצר. בן האמין במיזם והתחלנו לקחת אותו קדימה. יחד עם מיכל, שהיא אשת מדיה ודיגיטל מעולה שאחראית על כל הצד העסקי והשיווקי. ״
ההצלחה של השלושה בישראל הייתה רק ההתחלה. המיזם המרתק מופיע בכל העולם, מוזמן על ידי קהילות וארגונים ששמו להם למטרה לחבר אנשים יחדיו בעזרת מוזיקה.
למעלה מ-350 אלף איש השתתפו ביותר מ-250 אירועים של קולולם מסביב לעולם, עם אירועים שהפכו לסופר ויראלים וצברו כמעט 150 מיליון צפיות! ומצאו את דרכם למנהיגים בין לאומיים, ארגונים חברתיים וסלבריטאים מכל העולם. ביניהם ג׳ניפר לופז, שהתרשמה רבות מהביצוע של הקליפ של קולולם ללהיט הענק שלה “Lets get loud” באירוע מיוחד להעלאת מודעות לגילוי מוקדם של סרטן השד בו השתתפו אלפי נשים. ג׳י לו אהבה כל כך את העיבוד המחודש שהכניסה אותו להופעת המחצית האייקונית שלה עם הזמרת שאקירה בסופרבול ב-2020.
אתם מופיעים בכל מקום, יש איזה שהיא הופעה שזכורה לכם במיוחד?
״כן, לפני שלוש שנים בערך, היה שבוע מאוד קשה במדינה. ישראל הייתה תחת מתקפה, נורו 500 טילים כל יום, בעיקר לעבר הישובים בדרום. האווירה והמורל בישראל היו מאוד ירודים.
החלטנו שלמרות הסיכון הביטחוני אנחנו חייבים לעשות כדי משהו להרים את המורל. ירדנו לעוטף עזה, ואני לא יודע איך זה קרה אבל בדיוק הודיעו על הפסקת אש. הרמנו אירוע לתושבים בעוטף, והגיעו אלינו 4000 אנשים שיצאו מחוץ למקלטים אחרי שהם היו שבויים בהם במשך כל השבוע. חילקנו לכל אחד פנס וביצענו ביחד את ״מעלי דממה״ של אהובה עוזרי ושי צברי. זה היה אירוע מדהים וכל כך מרגש. להביט בפנים של האנשים האלו שהיו במקלטים כל השבוע, בסכנת חיים, עם רקטות שנופלות עליהם, פתאום חוזרים לחיים ומחייכים. זה היה רגע מכונן עבורנו.״
אור: ״יש את המראה הזה שתמיד חוזר על עצמו. אתה רואה את הפנים של האנשים כשהם נכנסים להופעה; בהתחלה הם נראים קצת סקפטים כאלו, לא ממש בטוחים לאן הם הגיעו. הם לא מבינים מה הדבר הזה שהם ראו באינטרנט. הם נאלצים לסמוך אחד על השני כדי ליצור את החוויה הזאת איתנו. לאט לאט המבט המבולבל שלהם מתחלף במבט של תקווה. בסוף ההופעה יש להם אור בעיניים והמון אושר ואופטימיות. זה מדהים לראות את זה.״
בן: ״התהליך הזה במהלך ההופעה כשהקהל מתחיל להבין שהוא בעצם מופיע יחד איתנו שזור בהמון רגעים מצחיקים ומרגשים. אתה מרגיש שאתה חלק ממשהו מאוד גדול.״
מיכל, מנכ"לית הארגון, חשפה בפני מכתבים מרגשים של קהל מוסלמי שצפה בהופעה של קולולם ומבטאים את האהבה לרעיון האחדות. ביניהם מכתב מרגש מבחור מסודן שכתב כי עכשיו הוא רואה את הישראלים בצורה אחרת לגמרי: ״כל חיי לימדו אותי לשנוא את ישראל ואת הרעיון מאחוריה, היום אני מבין שיש אצלכם אנשים טובים עם כוונות טובות.״
מיכל: זה מאוד מרגש אותי מפני שאנחנו רוצים להראות לאנשים שיש גם צורות חיים אחרות בישראל ושאפשר גם אחרת.״
מה החלום שלכם?
״להיות יום אחד ההופעה המרכזית במחצית של הסופרבול יכול להיות חלום ענק. אבל באמת, החלום הכי גדול שלנו זה לגרום לכך שכל בן אדם בעולם יוכל להיות חלק מהחוויה של קולולם, להגיע לכל הקהילות, לבתי ספר, לילדים ולמבוגרים ולחלוק איתו את המיזם שלנו. הקהל הוא חלק מאיתנו , הוא הכוכב האמיתי של ההופעה.״