שר הביטחון בני גנץ, הזמר עידן רייכל, שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן, הזמר רמי קליינשטיין, אנשי התקשורת אלון בן דוד ובועז ביסמוט וראש עיריית ירושלים לשעבר ניר ברקת. מה המשותף לכל אלו? הם ויותר מ-3200 איש השתתפו בכנס ה-IAC (ארגון הקהילה הישראלית-אמריקאית) בפלורידה. בשנה שעברה לא התקיים הכנס בגלל מגפת הקורונה, השנה פיצו ה-IAC על הביטול והכנס הפך להיות הגדול ביותר השנה בעולם היהודי.
מנכ"ל הארגון שהם ניקולא מסר לפני האירוע על ההחלטה לקיים את הכנס בתקופה בה הנגיף עדיין מהווה אתגר לא פשוט. "החלטנו שהשנה אנחנו רוצים לקיים את הכנס, לחזור להיות ביחד. כמובן זו לא החלטה שעושים כלאחר יד. לקחנו הרבה מאוד צעדים בשביל להפוך את הכנס לבטוח".
הכנס התקיים במלון דיפלומט ריזורט ביץ' בהוליווד, פלורידה ומשך אליו כאמור ממנהיגים ישראלים בארה"ב וישראל ועד פילנתרופים, אנשי תרבות, אנשי עסקים, יזמים, פילנתרופים ואנשי תקשורת מובילים.
הכנס שהתקיים תחת הכותרת "ישראל ביחד" עסק בנושאים המטרידים ומעניינים את הקהילה היהודית והישראלית בארה"ב ובישראל. שר הביטחון גנץ דיבר על ההכרח לפעול נגד השאיפות של איראן להפוך למדינה עם נשק גרעיני. בדבריו אמר כי "ישראל היא המדינה היחידה בעולם שאיראן מבקשת להשמיד והיא בונה בימים אלו את האמצעים לשם כך. תפקידי להבטיח שזה לעולם לא יקרה".
במהלך הכנס התקיימו פאנלים בנושאים שונים, אחד מהם שזכה לעניין רב היה הפאנל שדן בסוגיית החרם על ישראל בארה"ב והתכנים האנטי ישראלים שעושים דרכם למערכת החינוך האמריקאית. "בשנתיים האחרונות ובמיוחד בשנה האחרונה אנחנו רואים נסיקה מדאיגה באנטישמיות" אמר ניקולא "זה לא שלא היתה אנטישמיות בעבר, אבל אנחנו רואים שהיא עברה למיינסטרים ואנחנו מוצאים את עצמנו מתנהלים עם זה ביומיום בקהילה. אנחנו רוצים לשמוע מהישראלים כאן מה הם חווים ואם הם נתקלים במקרה אנטישמיות, אנו נטפל בזה".
אחד הנושאים המעניינים שנידונו במהלך הכנס, היה סקר שערך ה-IAC במסגרתו נשאלו ישראלים לגבי תוכניותיהם לעתיד והאם הם רואים עצמם שבים לישראל. על פי הסקר, שליש מהישראלים המתגוררים בארה"ב לא מאמינים שישובו לישראל אי פעם ו- 20 אחוז נוספים ציינו שהם "אינם בטוחים" אם יחזרו לארץ או לא.
שרת העליה והקליטה פנינה תמנו-שטה ציינה בדבריה כי במהלך השנה האחרונה היה גידול של 30 אחוז בעליה לישראל מכל העולם וכן גידול של 35 אחוז עליה מארה"ב. במספרים זה נראה כך: 4,000 עולים חדשים הגיעו לישראל מארה"ב ו-3,380 עולים חדשים עלו מצרפת. מרוסיה עלו לארץ 7,122 עולים ומאוקראינה קרוב ל-3000 עולים חדשים.
"נתוני העליה בחמש השנים האחרונות עומדים על 28,500 עולים חדשים כל שנה בממוצע. רק בשלוש השנים האחרונות עלו לישראל מעל 80 אלף עולים חדשים מרחבי העולם כאשר 30 אחוז מתוכם מתחת לגיל 18 ו-60 מתוכם מתחת לגיל 35. הם דור העתיד של ישראל".
ד"ר מירי אדלסון ששכלה את בעלה שלדון אדלסון בשנה האחרונה דיברה על געגועיה אליו. האדלסונים ידועים בתרומתם הרבה למען ארגון הקהילה הישראלית אמריקאית.
סרטון שהוקרן במהלך הערב תיעד מקצת מפעילותו הפילנתרופית הענפה.
בין המשתתפים נכחו גם פעילים צעירים רבים מתנועות הנוער וסטודנטים מאוניברסיטאות שונות בכל רחבי ארה"ב וכן היתה נציגות גדולה של חברי הקהילה הישראלית בלוס אנג'לס. ביניהם יכולתם לראות את זיו קנון העומד בראש עמותת FLS, ראשי התיבות של משפחות אמריקאיות של חיילים בודדים. בנו, כמו ילדיהם של כל חברי העמותה, התגייס בגיל 18 לצה"ל. ליעד שבתאי, 24 שלמדה באוניברסיטת סנטה ברברה, סיפרה בתורה ליד המקרופון על פעילותה נגד ארגון החרם נגד ישראל ה-BDS.
ליעד סיפרה כי הצעות של תומכי ה-BDS נדחו בזכות הפעילות של סטודנטים ישראלים ויהודים וארגונים שונים כסטנד וויט אז. "אני חשה ברת מזל על כך שיכולתי לשלב את לימודי האקדמיים יחד עם הגנה על המולדת של הורי ועל הארץ היקרה כל כך לליבי" סיפרה.
הכנס היווה הזדמנות נהדרת עבור המשתתפים להכיר אחד את השני ואת הפעילויות של ארגונים שונים בקהילתם.
את החלק הבידורי והקליל של הערב סיפקו מספר אמנים שהגיעו במיוחד מהארץ לכנס. המנטליסט הצעיר נבו אבוטבול ריתק את הקהל במופע טלפתי מדהים, אייל קייציס מתוכנית הטלוויזיה הפופולארית "ארץ נהדרת" סיפר לקהל על ראשית דרכו בעולם הבידור כשהתבקש להנחות תוכנית טלוויזיה על מחשבים. קיציס סיפר על הפקת התוכנית "ארץ נהדרת" שמשודרת כבר 19 שנים בישראל ודברים שקורים מאחורי הקלעים ואין לאיש מושג מהם: "לפני שתי תוכניות קיבלנו מסר לא לרדת חזק מדי על ארדואן כשצמד נהגי אגד החטופים עדיין שהו בטורקיה. למזלנו בעת השידור הם כבר היו בדרכם לארץ". עידן רייכל לא רק שר (ביחד עם חברי הפרוייקט שלו) אלא גם סיפר אנדקוטות וסיפורים מילדותו ותחילת דרכו כמוזיקאי. כך למשל הוא גילה שכשהיה ילד הוא לאו דווקא היה הילד הגזעי והמקובל של השכבה אלא היה "ילד כאפות". הוא חתם את הכנס ביחד עם השיר "שבט אחים ואחיות" אליו הצטרף הקהל כולו.
צילום: נועם גלאי