הקונסולית רויטל דנקר, מנהלת המחלקה הקונסולרית בקונסוליה הישראלית, נכנסה לתפקידה בתקופה מאתגרת במיוחד. אילולא נגיף הקורונה ששיבש את מהלך חיינו, סביר להניח שתפקידה היה נראה שונה למדי. חברי הקהילה המקומית היו נפגשים אתה באירועים הרבים הנערכים כאן, היא היתה מבקרת בערבי גאלה, בפסטיבל יום העצמאות, במפגשים של הארגונים בקהילה הישראלית ומחוצה לה. במקום, מאז נכנסה לתפקידה באוגוסט של השנה שעברה, היא בעיקר מבלה בקונסוליה ומטפלת במגוון עניינים מנהלתיים, כהנפקת דרכונים, ויזות עליה וויזות סטודנטים, רישומי ילדים כאזרחים ישראלים, יפויי כח, מסמכים נוטריונים וטיפול בבעיות דחופות של ישראלים במצוקה וזרים המבקשים לטוס לארץ ונתקלים בקשיים.
וכך, במקום להנות מהשמש הקליפורנית המפורסמת ומבירת הסרטים של ארה"ב, מצאה עצמה דנקר, ספונה בין המשרד והבית. בגלל הנגיף, הקונסוליה עברה למתכונת עבודה שונה, עבודה בקפסולות. במסגרת זאת, עובדי הקונסוליה עורכים רוטציות ביניהם, בעוד חצי מהעובדים עובדים במשרד, החצי השני עובד מהבית וכך הם מתחלפים ביניהם כל מספר ימים. בגלל הצוות המצומצם העובד בקונסוליה והצורך לשמור על ריחוק חברתי, התבקשו הפונים למחלקה הקונסולרית לקבוע תור מראש. זמן ההמתנה לתור עשוי לקחת שבועות ארוכים כשבמקרים דחופים, ניתן לפנות לקונסוליה ולבקש תור מיידי.
דנקר עובדת מזה 25 שנים במשרד החוץ, ללוס אנג'לס היא עברה מברלין שם עבדה בניהול השגרירות בתפקיד קצינת מנהלה במשך שלוש שנים. בראיון מספרת דנקר שהתרגשה לקראת המעבר לעיר המלאכים, גם בתה התלהבה להחליף את הקור הגרמני בחופי הים של העיר, אבל במקום נחתה המשפחה ללוס אנג'לס של עידן הקורונה. עם דנקר הגיעו לעיר בתה בת ה-17, תלמידה בתיכון ובעלה. בנה הבכור בן ה-22 נשאר בארץ.
אני מתארת לעצמי שהעבודה שלך מאוד שונה ממה שהיתה אמורה להיות וגם נפח העבודה
"ברור. נפח העבודה הוכפל אם לא הושלש. בימים רגילים היינו מקבלים בין 60-80 איש ביום, והיום אסור שיהיו יותר מעשרה איש בחדר הקבלה. אנו מצליחים לקבל רק שליש ממספר האנשים שקיבלנו בימים רגילים והלחץ הוא גדול".
מה את עושה במסגרת תפקידך?
"חוץ מהעבודה הקונסולרית הרגילה, יש גם את התפקידים שמסביב שבאחריותי, כמו למשל לעמוד בקשר עם קהילות יהודיות וישראליות, גופים ועמותות ישראליות וכל הארגונים היהודים הפועלים כאן. בנוסף אני גם אחראית לנושא האסירים, עצורים, ישראלים במצוקה, זה בגדול וכמובן שאני גם נוטריון ומאשרת יומיום מסמכים, רישומי ילדים, פונדקאות, דרכונים, בדיקות דנ"א, העברת גופות לקבורה בישראל, כל מה שרשות האוכלוסין עושה בישראל אני עושה כאן. קיבלתי סמכות לייצג גופים בישראל כגון משרד המשפטים, רשות האוכלוסין, מייצגת את הצבא, סטטוס של מהגרים ישראלים, האפוטרופוס הכללי, אני חותמת במקום הגופים האלו בחו"ל".
את הקונסולים הקודמים בתפקידך הייתי רואה בעיקר באירועים, אותך רואים רק אם מגיעים לקונסוליה. איזה עוד שינויים את רואה במסגרת תפקידך?
"בזמנו, לא היינו מקבלים פניות מאזרחים אמריקאים לקונסוליה. הרי אזרחים אמריקאים היו יכולים לטוס לישראל מתי שהם רוצים ללא קבלת ויזה. היום, הם צריכים לבקש אישור כניסה מיוחד. אני משמשת כסוג של מתווכת המאשרת לעלות על הטיסה, תלוי כמובן בסיבה".
אלו סיבות אנשים נותנים בבקשה לביקור בישראל?
"כל דבר. יש הרבה אמריקאים שחיים פה ושם, יש להם חלק מהמשפחה בארץ שעלתה והם נמצאים על הקו בין ישראל וארה"ב. יש ישראלים שהילדים שלהם חיילים בודדים, אנשים שעמדו להתחתן, סבא וסבתא שרוצים לבקר את הילדים שלהם שגרים בארץ. בימים אלו לא רק בעלי דרכונים זרים צריכים לקבל אישור כניסה אלא גם ישראלים".
מאשרים רק מקרים חריגים?
"בקיץ המקרים היו מוגבלים, מי שביקש לבקר בישראל, היה מסורב, גם אלו שאמרו שיש להם בן זוג בישראל, היו בודקים ורואים מתי הפעם האחרונה בה ביקרו בישראל ואם ראו שמרכז חייהם לא בישראל, הם היו מסורבים. קיבלנו בקשות לביקורים לצורך חתונות, לוויות, בר מצווה, הולדת נכדים, סטודנטים, עליה, נעל"ה, (נוער עולה לפני הורים) ומקרים כאלו היינו מאשרים. היו גם מקרים אחרים הומנטיריים שהיינו מאשרים, חלק בסמכות שלי וחלק הייתי מעבירה לארץ לאישור ולאחר האישור, היינו צריכים לעדכן את האזרח שהוא קיבל אישור עליה למטוס ולהנפיק לו את האישור. אלו מסוג האנשים שבעבר לא היית מטפלת בהם. ותוסיפי לזה את סגירת השמים עבור אלו שאינם ישראלי או מחזיקים דרכון ישראלי. חישבי על כל המשפחות שלא הוציאו דרכונים לילדיהם ואז פתאום כולם נלחצים ורוצים לרשום את הילדים שלהם בקונסוליה. אנחנו עם זאת לא יכולים לעמוד בקצב הזה. קודם כל הנציגות נסגרה לתקופה מסויימת, אחר כך אחר כך עברו לעבוד בקפסולות. לא הצלחנו לעמוד בכמות הפניות וסגרו את האופציה לקבוע תורים, הטלפונים לא הפסיקו לצלצל. זה היה בלתי ניתן לשליטה".
מעריכה שיש הרבה ישראלים שלא טרחו לרשום את הילדים שלהם בקונסוליה לאחר שנולדו ועכשיו פונים אליכם
"כן, ויש גם הרבה ממתינים. איננו יכולים לקבל את כל הבקשות כרגע. אנשים מבקשים לרשות את ילדיהם ואנו עונים להם שכבר חלפו 15 שנה מאז שהילד נולד וכרגע אנו לא נותנים לזה עדיפות. ניתן עם זאת למצוא פתרונות אחרים. כמו למשל בני זוג ישראלים שביקשו לטוס עם ילדיהם לארץ והם אינם מחזיקים בדרכון ישראלי, הם פנו לאתר של הקונסוליה והגישו בקשה לוועדה לטוס לארץ וקיבלו אותה. מוצאים פתרונות אבל אנו לא יכולים לעמוד בפרץ הבקשות. אין לנו כח אדם ומדובר גם בניירת שצריך לטפל בה. יש אין ספור סיפורים המגיעים אלינו ואנו מנסים למצוא לכל אחד פתרונות. משהו שחייבים לציין ושלא היינו צריכים לטפל בו קודם לכן הוא שאם רק אחד מההורים טס עם הילדים לארץ, ההורה השני חייב לתת את הסכמתו בכתב לנסיעת הילדים".
האם דברים התחילו כבר להשתנות? כי כל הזמן אנו שומעים על מגבלות שונות וההוראות משתנות מדי יום
"זה נכון. אחת הבעיות היא שאנו לא יכולים לעקוב אחר כל השינויים בו זמנית, הם לא נעשים על ידי משרד החוץ אלא מדובר בקבלת החלטות של הממשלה ואנשים רבים מוציאים את התסכול מול הקונסוליה. לפני מספר שבועות סגרו את נתב"ג והגבילו את הכניסה לישראלים גם. עד עכשיו לא היה דבר כזה שישראלים לא יכולים להיכנס לישראל. כל ישראלי צריך להגיש בקשה ורק אם היה מדובר במקרים כמו לווויה או מקרים קשים והומניטריים אחרים, מאשרים כניסה. זה משהו שלא היה קיים וזה הוסיף הרבה ללחץ. הם מגישים בקשה לועדת החריגים שהוקמה בישראל, אין להם נציג אחר לפנות אליו, אז מתקשרים לקונסוליה. הפניות אלינו הוכפלו ואם הם מקבלים סירוב הם פונים וכועסים עלינו".
החל מה-4 במרץ לא יצטרכו לעבור ועדת חריגים?
"קשה לי לומר לך, הכל בגדר ספקולציה. אני לא יודעת אם לא יאריכו את זה עד פסח או הבחירות. בינתיים מדברים על פתיחה מלאה של נתב"ג ב-6 במרץ. אבל האזרחים הזרים עדיין ימשיכו להיות כמו שהיו ממרץ 2020 ועד היום כשהפסיקו את הגעתם של הזרים לארץ". (ככל הנראה יכניסו גם אזיקונים).
האם יש עדיין הגבלה על כניסתם של רק 200 איש לארץ?
כרגע כן, זה היה בתחילה 2000 ליום ואחר כך ירד ל-200 ביום, אבל דברים משתנים כל הזמן".
אלו טענות מטיחים בפניכם אזרחים מתוסכלים?
"אנשים רבים מוציאים את התסכול מול הקונסוליה. הם אומרים: איך זה יכול להיות, אתם משאירים אותו בחו"ל ללא אמצעים, אין להם לאן לפנות והכעס מופנה אלינו, אבל אנו מתוסכלים בדיוק כמוהם. חשוב לציין שמדובר בהחלטות של הממשלה לא שלנו. אגב, גם עובדים שלנו עובדי מדינה צריכים להגיש בקשה. אנו לא מקבלים פריבלגיות".
כמה זמן לוקח לועדת החריגים לחזור?
"מדובר בועדת שרים/ ועדת הקורונה בראשות ראש הממשלה שר הבריאות, שרת התחבורה ועוד. זוהי לא החלטה של משרד החוץ. הניסיון לעצור את חדירת המוטציות לישראל גרמה לישראלים להישאר תלויים באוויר. לי באופן אישי קשה מאוד עם הפניות שקיבלתי בשבועות האחרונים. אלו סיפורים קורעי הלב והם נוגעים לי כי אני מבינה אותם ואת הקושי שלהם. היתה למשל צעירה ישראלית שלא הספיקה להיפרד מאביה לפני מותו וגם לא הספיקה להגיע ללוויה ולשבעה. באותו הזמן, נתב"ג נסגר ועדיין לא הוקמה וועדת החריגים, אלא נבנתה תוך כדי. הם לא היו ערוכים לפניות שהתקבלו מכל רחבי העולם. היה מקרה של בני זוג שהבת שלהם אושפזה בישראל במצב קריטי עם דלקת קרום המח והם לא יכלו לבקר אותה. לקח לנו למעלה מעשרה ימים לעזור להם להסדיר את ביקורם".
כרגע כל אדם שטס צריך לעבור בדיקת קוביד לפני הטיסה, האם את חושבת שבעתיד רק מחוסנים יוכלו לעלות לטיסה לארץ?
"אני לא בטוחה. בינתיים אני רואה בארץ שמתחילים להגביל את האזרחים לגבי מי שלא התחסן. ישראל צריכה לקבל את אישור החיסון האמריקאי והם צריכים לקבל את דרכון החיסון הירוק שלנו. צריכה להיות הסכמה בין המדינות לגבי קבלת אישורי חיסון"
על הרקע הזה התפתחה תעשיה שלמה של זיופים
"אכן, נושא הזיופים מאוד רגיש וצריך להיות פתרון לזה. היו גם זיופים של אישור ועדת חריגים להגיע לארץ. אז כמובן שכל עוד כמות המחוסנים לא עולה כאן בארה"ב זה לא יהיה פתוח כמו שאנו מקווים, אלו שכן התחסנו, מחוייבים עדיין לעבור בדיקה סרולוגית כדי להראות שיש להם נוגדנים ואז יוכלו לצאת מבידוד. זה שהם מגיעים עם תעודת חיסון לא פוטרת אותם מבידוד".
לא מבטלים את המלוניות בארץ?
"ביטלו והחזירו נכון לעכשיו. להגיד לך מה קורה נכון להיום לא יודעת, אני ניזונה מהשמועות, אתמול ביטלו אבל בגלל הפעלת לחצים החזירו. רצות שמועות שאולי יאריכו את סגר בנתב"ג עד אחרי פסח. אין לזה ביסוס עובדתי ואנו מקווים מאוד שזה לא יקרה. גם אזרחים ישראלים נכון לעכשיו צריכים לעבור ועדת חריגים לפני טיסה לארץ וקבלת אישור".
****
לאלו מכם שיבקשו לקבוע פגישה בקונסוליה מצפה הפתעה נעימה בכניסה לאתר החדש והמאוד נגיש שלה. לאתר הזה אחראי לא אחר מאשר בן זוגה של דנקר שרון שעבד בהתנדבות על עיצוב חדשני וידידותי למשתמש הישראלי. היום כל אחד יכול להיכנס לאתר ולמצוא מענה בקלות לכל שאלה כמעט שיש לו, מרישום ילדים, קביעת תור, פניה לועדת החריגים בבקשה לאישור כניסה לארץ ועוד. לא מצאתם מענה לשאלתכם? תוכלו תמיד לשלוח ווטסאפ או לשלוח מסר דרך מסנג'ר (לינק בסוף הכתבה).
"אנשים היו מאוד מתוסכלים והיו משאירים לנו הודעות שאנו לא חוזרים אליהם" מודה דנקר "והתדמית של הקונסוליה נפגעה. היה לי חשוב מאוד לשקם אותה ולכן הוספנו את האפשרות לפניה בווטסאפ ודרך פייסבוק. צריך להבין שהצוות שלנו בקונסוליה צומצם ואין מי שיענה על טלפונים. אנשים היו משאירים הודעות וכשהיינו מחזירים אליהם טלפון, הם לא היו עונים לטלפונים כי התקשרנו ממספר חסוי. ואחר כך הם היו משאירים הודעה שאנו לא חוזרים אליהם. כשהבנתי שיש לנו כאן בעיה, חקרתי את הנושא ואיך באמת אנו יכולים לתת מענה מהיר יותר לקהילה וזה גם מה שהוביל להקמת האתר גם בעברית. שרון ישב כל דצמבר בישראל בבידוד ועבד על האתר. הוא מאוד ויזואלי וברור ומקל על יצירת הקשר אתנו".
כמה זמן לוקח לכם לענות לווטסאפ?
"בדרך כלל תקבלי מענה מיידי, אם את שולחת ווטסאפ בזמן שהנציגות פעילה".
לקונסוליה יש גם מספר חירום למקרים דחופים באמת אך לא פעם מתקבלות קריאות שאינן מוגדרות כ"דחופות" כמו למשל: איך אני יכול להוציא דרכון? איפה הקונסוליה? שאלות עליהן אפשר למצוא מענה באתר עצמו. לא אחת היו מקבלים עובדי הקונסוליה בסופישבוע ובלילות קריאות מהסוג הזה, עד שדנקר שריחמה עליהם, אספה את טלפון החירום לביתה. "אנשים לא ישנו בגלל הטלפון הזה. ראיתי את המצוקה שלהם ומאז הטלפון כל הזמן אצלי".
אלו מקרים כן דחופים מתקבלים אצלכם?
"בחור שנעלם והמשפחה חיפשה אותו, אחד שהתאבד, ישראלי שנעצר,ישראלית שחילצנו מביתו של חבר אלים וסידרנו את טיסתה לארץ, ישראלים שנחתו בלוס אנג'לס וסורבו בכניסה והמשפחה בארץ דאגה מאוד כי לא שמעו מהם. ניתן תמיד לשלוח אלינו מסר או הודעה ואנו חוזרים במקרים הבאמת דחופים".
נשמע שאת לוקחת את העבודה אליך הביתה ועובדת גם בוויקאנדס
"כן, אני עובדת המון בוויקאנד. כל המצוקות תמיד קורות אז".
די מבאס שהגעת ללוס אנג'לס דווקא בתקופה כזאת
"זה חבל שאני לא חווה את החלק החברתי. אבנר הקונסול שהחלפתי אמר לי: 'אני מעביר אליך את שרביט הפקידות הקונסולרית' כי כל האירועים הקהילתיים, המגע עם הקהילות השונות ודברים אחרים שהייתי יכולה לעשות במסגרת תפקידי, נמנעים ממני היום, אבל מצד שני, כל העולם עובר תהפוכות וברגעים שאני אומרת לעצמי: זה יותר מדי, אני רואה את השמים הכחולים ואומרת, היה יכול להיות יותר גרוע. ככלות הכל, אני לא מוגבלת ויכולה לצאת לטייל בטבע ולהנות ממזג האוויר הנהדר. עברתי מברלין, שם שלג וקר ואין באמת לאן ללכת. אז נכון, זה לא אידיאלי ולא ממש מהות התפקיד, אבל ניצלתי את הזמן שהתפנה לי מאירועים ויצירת קשר עם אנשים למען שיפור תהליכים ורמת השירות של הקונסוליה. ואני חייבת לציין שאנו עושים זאת בתקציב אפסי כי אין לי תקציב לבנות דברים. כרגע אני די מרוצה ממה שהצלחתי לעשות כאן בשישה חודשים והשאיפה היא להמשיך ולשפר בתקוה שיום אחד גם נחזור למסלול הרגיל ואוכל להכיר את הקהילה הישראלית כמו שצריך ולא מאחורי מחיצת הזכוכית בקונסוליה".
לביקור באתר הקונסוליה שעבר מתיחת פנים, כנסו:
https://embassies.gov.il/la-he
צריכה להאריך את הדרכון הישראלי שתוקפו פג ינואר 2024 עקב המלחמה מנסה ליצור קשר ללא מענה