אם מעולם לא שמעתם על האבאיודאיה, שבט יהודי החי במזרח אוגנדה באזור העיר אמבלה, אינכם לבד. גם רופא השיניים ד"ר משה אברמוביץ' לא שמע עליהם עד שהחליט שהוא רוצה להתנדב למען קהילות ממדינות העולם השלישי. הוא נכנס לאתר אגודת רופאי השיניים האמריקאים שהציעה רשימה ארוכה של מקומות בעולם שם אפשר להתנדב. אחת השאלות שהרופאים נשאלים באתר היא עם אלו סוג קהילות הם מעדיפים לעבוד ויש גם אופציות לבחירת דת: נצרות, איסלאם, יהדות וכו'. אברמוביץ' לחץ על יהדות וקיבל קישור לשמו של ד"ר דיוויד אברמוביץ'. חוץ מזה שלשניים שם משפחה משותף ודיוויד הוא גם שמו של בנו הבכור של רופא השיניים הישראלי, לא היה לו מושג מיהו.
אז ד"ר אברמוביץ' הרים טלפון לד"ר אברמוביץ' ושמע ממנו על מפעל חייו אותו הקים על שם אביו. "הוא סיפר לי שרכש ציוד רפואי, קמופרסורים, גנרטורים, כיסאות מתקפלים ובקיצור, כל מה שצריך למען השבט היהודי אבאיודאיה באוגנדה. מדובר באדם מאוד אמיד שיצא לפנסיה והחליט לתרום מזמנו וכספו למען אותו שבט. הוא סיפר לי שנפגש עם בן דודה של מישל אובמה בועידה וכיצד הוא התגייר והפך לרב אורתודוכסי. דרכו הוא שמע על שבט האבאיודאיה וזה הציע לו: סע לשם ותראה איך אפשר לעזור להם".
למי שלא שמע על בן דודה מדרגה שניה של אובמה, אז ככה: קיפריס פנייה הוא המנהיג הרוחני של רוב בתי הכנסת של היהודים השחורים והרב הבכיר של הקהילה היהודית האתיופית, בית שלום, בני זקן בדרום שיקגו. פניה אינו אתיופי במוצאו, הוא התגייר והוסמך לרב תחת פיקוח של קהילת הרבנים שחורים בישראל ועבר תהליך גיור נוסף תחת פיקוח רבנים אורתודוקסים וקונסרבטיביים. הוא גם משרת במועצת הרבנים של שיקגו.
מספר ימים לאחר אותה שיחה טלפונית ולאחר שעבר את כל החיסונים הנדרשים, קנה ד"ר אברמוביץ' כרטיס טיסה עבורו ועבור בנו דיוויד שלמד אז רפואת שיניים באוניברסיטת דרום קליפורניה. "לקחנו אתנו כמה מזוודות מלאות בציוד שנזדקק לו שם. טסנו לאדיס אבבה באתיופיה, המשכנו עם טיסה לאנטבה ומשם לקמפלה, בירת אוגנדה".
ד"ר אברמוביץ' נזכר איך שגם שם, בסוף העולם, הוא שמע עברית. "פגשנו אותו באוטובוס בדרך לטרמינל. קראו לו אבי קלדרון והוא סיפר לנו שיש לו שני בתי קזינו בקאמפלה וחוץ מזה הוא היה גם חבר טוב של פציינט שלי מאל איי".
מעיר הבירה המשיכו האברמוביצ'ים אל אמבלה, כשש שעות מעיר הבירה ואיזור מגוריהם של האבאיודאיה. "זה איזור עני מאוד ותושבי המקום עובדים כחקלאים. מה שהפתיע אותי מאוד היה כמה שהם קרובים ליהדות, הם די אורתודוכסים. בבית הכנסת שלהם יש מחיצה בין גברים לנשים והם שומרים כשרות. אני לא הייתי בבתי כנסת מאז הבר מצווה שלי, אבל שם הלכתי וזה היה מרגש לשמוע אותם מתפללים בעברית במבטא אשכנזי ועושים ברית מילה. רב הקהילה שלהם למד בלוס אנג'לס באוניברסיטה היהודית אמריקאית ועשה את ההתמחות שלו ב"שומרי תורה ואף שלח את בנו ללמוד בקדימה".
"היתה תקופה שבני השבט מנו קרוב ל-7000 איש, אבל אז היה מבצע אנטבה ואידי אמין שכעס על ישראל ומבצע חילוץ השבויים החליט להתנכל לבני השבט כי הם היה הדבר הכי קרוב לישראל באוגנדה. הוא אסר עליהם לחיות חיים יהודים ומספרם ירד בהדרגה. אלו שהתעקשו לשמור על אורח חיים יהודי, נאלצו להזהר מאוד ולהתפלל במערות. באותם ימים ירד מספרם לבין 300-500, היום הם מונים כ-2,000 איש".
האמברמוביצ'ים החלו להעניק טיפול רפואי לבני הקהילה כשהם עובדים משעות הבוקר המוקדמות ועד אחר הצהריים המאוחרות. "רוב הדברים שעשיתי היו עקירות שיניים כי לא היתה אפשרות להתחיל טיפולי שורש. לא באנו לעשות להם ציפויי שיניים וטיפולי קוסמטיקה אלא פשוט להקל על חייהם. כל יום השתרך לו תור ארוך של אנשים מחוץ למרפאה. אנשים הלכו קילומטרים כדי להגיע לקליניקה. עבור היהודים היה מדובר בגאווה גדולה שרופאים יהודים מאמריקה הגיעו לטפל בהם וכמובן שגם פציינטים שאינם יהודים הגיעו על מנת לקבל טיפול. טיפלנו בכולם ללא קשר לדת או צבע. היה מאוד מרגש לראות את הכרת התודה שלהם למה שעשינו עבורם".
בני המקום כאמור מאוד עניים ובגלל שאין אפשרות בידם לשלם על טיפול אצל רופא שיניים, הם נאלצים לחכות עד שמגיע משלחת הרופאים שתעניק להם טיפול בחינם.
מי הם האבאיודאיה?
אַבָּאיוּדָאיָה היא קבוצה אתנית מגויירת במזרח אוגנדה המהווה את רוב יהדות אוגנדה. בשנת 2002 הגיעה משלחת של רבנים קונסרבטיבים מארצות הברית שערכו גיור לחברי הקהילה. נכון ל-2012, הקהילה מוכרת כיהודית על ידי רבנים מהיהדות הרפורמית והקונסרבטיבית, אך לא מהזרם האורתודוקסי, שאינם מכירים בגיור שאינו אורתודוקסי.
בעבר הגיע גודל האוכלוסייה ל-3,000 איש, אולם בעקבות הרדיפות בתקופת שלטונו של אידי אמין הצטמצמה אוכלוסייתם ל-300. כיום מונה הקהילה כ-2000 איש על פי רבה של הקהילה. שפותיהם הן הלוגנדה, לוגוורה, לוסוגה ואנגלית, אם כי יש בהם שלמדו את השפה העברית.
מבחינת השתייכות אתנית, רוב הקהילה היא מבני הבגנדה, מלבד תושבי הכפר מגאדה במחוז נמוטומבה המשתייכים לבסוגה. הקהילה נוסדה על ידי סמיי קאקונגולו, שליט אוגנדי מקומי, שהמיר את דתו לנצרות במחשבה שהמעשה יוביל לכך שהבריטים יאפשרו לו לשלוט בשטחים שכבש אך כשהבריטים לא קיימו את הבטחתם לתת לו את תואר המלך (קבקה) בשטחים שכבש עבורם, הוא כעס והחליט להתנתק מהנצרות ובמקום להצטרף לכת הבאמאלכי המשלבת בין הברית החדשה (הנצרות) והתנ"ך (היהדות). ככל שעבר הזמן, התרחק קאקונגולו מהנצרות והתקרב ליהדות. בעקבות פגישתו עם סוחר יהודי בשם יוסף שלימד אותו מנהגים יהודים, החליט קאקונגולו להסיר את שמו של ישו מספר התפילה ולאמץ יותר סממנים יהודים. בני הקהילה החלו לחבוש כיפות, למדו שחיטה יהודית כשרה, הפסיקו לאכול חזיר ולערבב בשר וחלב. הם גם חוגגים את כל חגי ישראל ובניה חובשים כיפה.
מאז הפעם הראשונה בה נסע להתנדב באוגנדה, שב ד"ר אברמוביץ' לשם שלוש פעמים כשהוא מממן את כל הוצאות הנסיעה והשהיה במקום מכיסו. "היו רופאים שהתקשרו ואמרו, אנחנו מוכנים להגיע ולהתנדב אבל מי משלם על הטיסות, המלון והשהיה? זה מצחיק אותי כי מדובר בשבט כל כך עני, מי יכול לממן להם את זה?".
הרופא הישראלי הגיע ללוס אנג'לס ב-1977 לאחר שירותו הצבאי ולמד רפואת שיניים ב- UCLA ו- USC. עם סיום לימודיו הוא עשה החלטה מושכלת לא להפוך לסוס עבודה אלא לעבוד די עבור מחייתו ובשאר הזמן להינות מהחיים. הוא פתח שתי קליניקות באנסינו ובוויטייר והקדיש לעבודה שלושה ימים בשבוע. יומיים בוויטיייר ויום באנסינו. "אני יודע להקים מרפאות מוצלחות ולו רציתי הייתי יכול לעבוד כל ימות השבוע אבל אני לא מעוניין בכך. כל זמן שאני עושה מספיק לגרעין המשפחתי שלי ומשאיר כמה לירות בצד, אני מרוצה. אני לא מונע על ידי הצלחה כלכלית, איכות חיים זה דבר שנמצא בחשיבות עליונה עבורי".
בימים בהם אינו נמצא בקליניקה, תמצאו אותו עוסק בכל סוג ספורט אפשרי: רכיבה על אופני הרים, סקי מים, סקי שלג, סנובורדינג, וצלילה. "אני בדיוק יוצא בשבוע הבא למאמוט לשלושה ימים של סנובורדינג. לפעמים אני נוסע עם החברה שלי, לפעמים עם הבן שהיום הוא כבר רופא שיניים, או חברים".
גם לאחר שנים רבות כל כך ברפואת שיניים, ד"ר אברמוביץ' אומר שהוא עדיין נהנה מאוד מהמקצוע ויש סיכוי לא רע שהסיבה לכך היא שהקפיד תמיד לשמור על איזון ביחס בין ימי העבודה והחופש שלו. "לאחרונה לא היתה לי ברירה והוספתי עוד שני ימי עבודה בחודש" הוא אומר, אבל אין מה לדאוג. נותר לו מספיק זמן בחודש לגלוש על הגלים במאליבו ומשם לקפוץ לסקי באספן לפני מסע צלילה בקאריביים.