ביום רביעי האחרון התקיים ערב מיוחד במינו במרכז הישראלי בלוס אנג'לס, כאשר רניה פאדל, דרוזית ישראלית המתגוררת בארצות הברית בשנים האחרונות, התארחה ונשאה דברים.
רניה, חברת הנהלה במרכז הישראלי, פועלת ללא לאות מאז השביעי באוקטובר בהסברה על ישראל במגוון מקומות וגופים בארצות הברית – גם בבתי כנסת, כנסיות וארגונים נוספים שמזמינים אותה לדבר.
בערב המרגש, רניה שיתפה את הקהל במה שמותר לשתף על עקרונות האמונה הדרוזית בסיפור משפחתה ובסיפורם של הדרוזים בישראל. היא סיפרה על העם המיוחד הזה שנקרא דרוזים, שלהם דת סודית ייחודית במינה. היא הסבירה שהם עצמם לא לומדים את הדת ולא משתפים יותר מדי את עקרונותיה הבסיסיים, אך מצליחים לשמור על הייחוד, האחדות, הדת והמסורת שלהם בצורה ראויה להערצה. הדרוזים נמנעים מהתבוללות ושומרים על נישואין בתוך הקהילה בלבד, למרות שמספרם בעולם מוערך בכמיליון איש בלבד.
רניה שיתפה את הקהל בעקרונות האמונה הדרוזית, במנהגיהם, והפתיעה את הנוכחים בארוחה דרוזית שהכינה בעצמה. היא פתחה בופה שלם של מעדנים דרוזיים צמחוניים אותם הכינה כדי לשמור על הכשרות במועדון. האורחים כל כך התלהבו מהמאכלים, עד שביקשו ממנה לקיים סדנת בישול של אוכל דרוזי.
רניה היא אישה חמה ומיוחדת במינה, חברה קרובה של רוויטל רומנו, שעומדת בראש המועדון, ושל יעל כגן, גם היא חברת הנהלה. שלוש הנשים הללו מנהלות יחד ובהתנדבות מלאה את כל הפעילויות במועדון, ורניה היא חלק בלתי נפרד מכל מה שמתרחש בו.
העם הדרוזי, כפי שהתגלה באותו ערב, מגיע במקור מאזור מצרים. אחד מהנביאים הגדולים שלהם היה יתרו, שהיה גם חותנו של משה. לאורך ההיסטוריה, העם הדרוזי שמר על קשרים קרובים עם העם היהודי, וישנם קווי דמיון רבים בין האמונות שלהם.
הדרוזים מאמינים בגלגול נשמות, אך נשמה שעוזבת גוף של אדם חוזרת תמיד כאדם – גבר חוזר כגבר ואישה חוזרת כאישה.
בקהילה הדרוזית, רק אנשי דת מוסמכים לומדים את הדת, ורק מגיל 40 ומעלה. יש להם שייח' ורמות שונות של אנשי דת שהם היחידים שמורשים ללמוד ולעסוק בדת. רניה גם שיתפה על מעמד האישה בקהילה הדרוזית – לנשים יש מעמד גבוה מאוד, הן מלומדות ובעלות מקום חשוב במשפחה ובקהילה. סטטיסטית, הנשים הדרוזיות הן בין הנשים המשכילות ביותר בישראל.
מעבר לכך, הדרוזים אינם חוגגים חגים כמקובל בדתות אחרות. מקומות קדושים להם הם קברים של דמויות מרכזיות הנמצאים בישראל ובמקומות נוספים. יש להם מסורות ומנהגים השמורים בתוכם בקפדנות, וכן מאכלים מיוחדים המייחדים את תרבותם.
רניה סיפרה גם על עברה העשיר בפעילות הסברתית בישראל. עוד בצעירותה ניהלה עמותה ועמדה בראש פעילויות הסברתיות שונות. לאחר מכן, היא נישאה לוויסם, דרוזי ישראלי, והם עברו להתגורר בלוס אנג'לס, מקום מושבו של וויסם.
במשך שנים רבות, רניה הקדישה את זמנה למשפחתה ולגידול ילדיה. אולם, מאז האסון הנורא שהתרחש בשביעי באוקטובר, היא לא יכלה להישאר אדישה והחליטה לחזור לפעילות הסברתית ולעשות כל שביכולתה למען ישראל.
חשוב לציין שהמועדון, המכונה גם מתנ"ס, פתוח לכל הישראלים והיהודים בלוס אנג'לס. המועדון מציע מגוון חוגים, סדנאות, הרצאות ואירועים שונים, מכל המינים ובכל הגילאים כולל פעילויות לאנשי הגיל השלישי, תחום שחסר מאוד בלוס אנג'לס. אנו גאים להיות המועדון היחידי שתלוי על קירותיו שלושה דגלים במשך כל ימות השנה – הדגל הדרוזי, הדגל הישראלי והדגל האמריקאי.
הערב הוכתר כהצלחה גדולה, ומרכז הישראלי מתכנן לערוך ערבים נוספים בעתיד, בהם ימשיכו לחבר בין הקהילה המקומית לבין מורשתה ותרבותה הישראלית. ערב זה היווה הזדמנות ייחודית לשמוע ממקור ראשון על הדרוזים בישראל ועל המציאות שבה הם חיים, והיה לאבן דרך משמעותית במאמצי ההסברה של המרכז הישראלי בלוס אנג'לס.
צילמה: אורלי הלוי