בכל פעם שאני מגיעה לארץ לביקור, אני אף פעם לא מוותרת על ביקור בירושלים שתמיד מרתקת ומציעה אין ספור פעילויות. עבור כל מי שאוהב היסטוריה וארכיאולוגיה זהו בכלל אחד המקומות החשובים ביותר לביקור. ב-9 במאי יתקיים יום המוזיאונים הבינלאומי במטרה לחשוף את העושר התרבותי של המוזיאונים ולעודד מבקרים וב-19 במאי יחגג יום ירושלים. אז הנה לכם סיבה כפולה לחגוג את עיר הבירה שלנו.
אחד האתרים בעיר שאני מקפידה לעלות אליהם לרגל הוא מוזיאון מגדל דוד לתולדות ירושלים הממוקם במצודת ירושלים העתיקה. המוזיאון השוכן סמוך לשער יפו, מציג את סיפורה ההיסטורי של ירושלים לפי תקופות, החל בעדויות הראשונות לקיומה באלף השניה לפנה"ס ועד לתקומת ירושלים כבירת ישראל.
דווקא ביום ביקורי (בינואר השנה) יורד גשם זלעפות, אך אני לא מוותרת, מצטיידת במטריה ומצלמה ויוצאת לסיור באוויר הפתוח של חצר המצודה רחבת הידיים. הסיור אותו ניתן לעשות לבד או ביחד עם מדריך נקרא: ירושלים ממעוף הציפור והוא מזמין את המבקרים להכיר את ירושלים ולגלות כיצד השתנו פניה לאורך ההיסטוריה. אחרי שאני וילדי מטפסים במעלה מדרגות אבן אל נקודת התצפית, אנו זוכים לראות את העיר במלוא יופיה, 360 מעלות של נוף עוצר נשימה של העיר. אנו ממשיכים משם אל הקישלה, מתחם בי מעצר עתיק שסיור בתוכו פותח דלת למעמקי ההיסטוריה של ירושלים וחושף סיפורים עוצרי נשימה על גלגולו של המבנה, בין כתחנת משטרה בתקופת המנדט הבריטי אז שימש המקום לכליאת אסירי המחתרת היהודית אצ"ל. בשנת 1999 ביצעה רשות העתיקות חפירה ארכיאולוגית נרחבת בקישלה אשר חשפה את סודותיה של העיר מימי בית המקדש הראשון ועד ימינו. אפשר להרגיש כמו שחזרנו במנהרת הזמן אלפי שנים אחורה.
אנו ממשיכים ממגדל דוד לסיור במנהרות הכותל ושרשרת הדורות (חובה למי שלא ביקר שם), הלוקח את המבקרים מבנים ואתרים שנחפרו מתחת לאזור הכותל המערבי.
הסיור עובר במעברים תת קרקעיים, מקוואות ותעלות מים קדומות, רחובות מימי בית שני, קשתות אבן גדולות, בורות מים ועוד. מרתק לראות את החלק התחתון של הכותל המורכב מאבני ענק. המנהרות קיימות מזה 2000 שנה והם אחד מהשרידים הקדושים והמשמעותיים ליהדות.
בערב אנו שבים למגדל דוד למופע האור קולי. מדובר בחוויה ויזואלית מרהיבה. על אבני העיר העתיקה ומגדל דוד מוקרנים איורים, צילומי וידיאו ואנימציות המספרים את
סיפורה של העיר: סיפור חייו של דוד המלך, ימיו כרועה עד שנמשח למלוכה על ידי שמואל הנביא, החיים בירושלים, השווקים ועוד. המופע מלווה במוסיקה, מזמורי תהילים, שירי הלל לירושלים ועוד. בשלב מסויים מוקרן על חומות המצודה דפים מספר תהילים ענק ומאוייר להפליא. המופע משלב את אמצעי הטכנולוגיה המתקדמים בעולם וביניהם מקרני לייזר חדשניים ומערכת מחשוב שמפעילה 20 מקרנים, 10 נגנים, 14 מחשבים ו-14 רמקולים.
מוזיאון מגדל דוד עובר תהליך התחדשות במטרה להרחיב את הפעילות המוצעת למבקרים. תהליך ההתחדשות כולל את שימור המצודה העתיקה, חידוש הפארק הארכיאלוגי, הקמת מרכז מבקרים, פתיחת שבע גלריות ותצוגת קבע, בית קפה, חשיפת חפירות ארכיאלוגיות ושיפור הנגישות. חידוש המצודה ההיסטורית והפארק הארכיאלוגי, ייערך תוך הכפלת שטח המוזיאון הנוכחי ל-20 אלף מ"ר. רחבת התותחים העות'מנית ממערב למצודה הקרויה "גן דוד" תעוצב מחדש ככיכר הכניסה למוזיאון ולטיילת החומות. ובשורה טובה לקשישים ונכים בכיסאות גלגלים – המצודה תונגש כך שכל אחד יוכל לבקר בה ולהתרשם ממנה מקרוב באמצעות שתי מעליות.
לפרטים נוספים והזמנת כרטיסים:
tod.org.il/about