המלחמה מול איראן גבתה מחיר כבד מישראל, עם הרס נרחב לתשתיות ולאזורים אזרחיים. אחת הפגיעות הקשות והסמליות הייתה בבית החולים סורוקה בבאר שבע – מרכז-העל היחיד בדרום, המשרת יותר ממיליון תושבים, וטרם חזר לפעילות מלאה.

ב־18 ביוני, בשעת בוקר שגרתית, שיגרה איראן טיל ישיר לעבר סורוקה – מוסד רפואי אזרחי מרכזי, שבו שהו באותה עת יילודים, קשישים, פצועים ואנשי צוות רפואי. לא הייתה זו פגיעה ביעד צבאי אלא תקיפה על עקרון מוסרי אוניברסלי: הרפואה.
"ירי הטיל לעבר המרכז הרפואי סורוקה הוא מעשה טרור וחציית קו אדום. פשע מלחמה של המשטר האיראני שנעשה בכוונת מכוון נגד אזרחים חפים מפשע וצוותים רפואיים שמסורים להצלת חיים", אמר שר הבריאות אוריאל בוסו.
"ההרס שנוצר הוא אדיר. אנחנו לומדים הרבה מאוד בעקבות זה, וגם נלמד יותר בעקבות מה שהיה", הוסיף מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, בתדרוך לכתבים. לדבריו, הטיל פגע בין הקומה הרביעית והחמישית בבניין בן שש קומות. כמו כן, בניין הפנימיות שכלל 280 מיטות נפגע אף הוא באופן משמעותי. "ההנחיות שנתנו והיישום של בית החולים של ההתגוננות שלו הצילו את החיים של עשרות אנשים ויותר".

בסורוקה החלו בימים האחרונים בתהליכי שיקום המבנים והתשתיות, ולפי הערכת משרד הבריאות מדובר על שיקום בעלות של כמיליארד שקל. "בכל יום שחולף, בית החולים חוזר לתפקוד ולמראה יותר סביר", אמר בר סימן טוב. "סוגרים איפה שהחלונות התנפצו, מחזירים מתחמים לפעילות".

בית החולים פועל כעת באופן מצומצם. בסורוקה ציינו אמש שכל חדרי המיון, חדר הלידה וחדרי הניתוח ממשיכים בפעילותם. עם זאת הדגישו כי הפעילות מתחדשת בהדרגה וביקשו להימנע מהגעה לא הכרחית ולצמצם ביקורים ככל האפשר. בר סימן טוב ציין כי לבית החולים לוח זמנים לחזרה לפעילות, אך לא נקב במועד משוער לחזרה לתפקוד מלא. "אנחנו מתכוונים לבנות מחדש הרבה יותר את מה שנפגע. מעבר לכך, נביא תוכנית שלמה לבינוי מחדש במיליארד שקל, מעבר לתיקון של מה שנפגע, כדי לאפשר לבית החולים לצמוח ולהתעצם ולהתמודד עם אירועי חירום בעתיד בצורה הרבה יותר טובה ממה שהיה אפשר לעשות עכשיו".
בר סימן טוב הדגיש כי בתכנון הקמתו של בניין מרכזי חדש וממוגן בסורוקה, שיבטיח את הרציפות התפקודית במצבי חירום. "זה דורש עבודה משותפת שלנו עם משרד האוצר והממשלה וגם פילנתרופיה, כמקובל במקרים אלה".
בעקבות התקיפה הקשה, פתחה עמותת “רעים” לדיפלומטיה רפואית, הפועלת מלוס אנג’לס, בקמפיין בינלאומי הקורא לגינוי מיידי מצד הקהילה הבינלאומית, לגיבוש צעדים משפטיים מול הגורמים המעורבים, ולהכרה בתקיפת מוסדות רפואיים כפשע מלחמה. “הרפואה היא קו אדום. ומי שחוצה אותו חייב לתת את הדין", אמרה אתי אלקיס מזרחי, מייסדת ומנכ״לית "רעים" ותושבת לוס אנג'לס מזה למעלה מ-30 שנה. "בתי חולים הם המקום האחרון שבו נשמרת האנושיות גם בעת לחימה. כשהם מותקפים – אסור לשתוק".
במהלך המלחמה, שלחה עמותת “רעים” רופאים מתנדבים מארה”ב לבתי חולים בישראל, ובכללם סורוקה. "הם אולי לא היו שם ברגע התקיפה, אבל הם הכירו כל מסדרון, כל תחנה, כל אדם", סיפרה אלקיס מזרחי. "המחשבה שרופאים שבאו בהתנדבות להציל חיים יכלו להיפגע – פשוט בלתי נתפסת. זו לא הייתה רק תקיפה נגד מוסד רפואי – זו פגיעה ישירה בשליחות עצמה".

ההערכה היא כי יש מחלקות שהשיקום שלהן יימשך כמה שבועות ואזורים שלא ברור כלל מתי ישובו לפעילות. למשל, המעליות בבית החולים הושבתו בעקבות הפגיעה, ועדיין לא ברור מתי יחזרו לפעול.
עמותת רעים, שפועלת בשיתוף פעולה עם גורמים ממשלתיים ופרטיים, מקדמת גם פרויקט חירום להצבת אמבולנס ממוגן חדש בדרום הארץ – מהלך שמתקיים בשיתוף עם מפקד מחוז הדרום של כבאות והצלה, איציק עוז. האמבולנס, שמצויד במיגון בליסטי מלא, יאפשר הגעה בטוחה לאזורי ירי ויספק טיפול מציל חיים תוך שמירה על בטיחות הצוות הרפואי. העמותה נמצאת בשלבי הקמה מתקדמים של המעבדה הראשונה בישראל לפרוטזות במרכז עדי נגב-נחלת ערן, מהמרכזים המובילים בארץ לשיקום ובשיתוף פעולה אקדמי עם אוניברסיטת בן־גוריון. המעבדה צפויה להתחיל לפעול כבר בספטמבר–אוקטובר 2025, ותשמש מוקד לפיתוח טכנולוגיות שיקום מתקדמות עבור פצועים, נפגעי טרור ונכים עם דגש על הפריפריה הדרומית.
"זה פרויקט שנולד בלב המלחמה, מתוך אמונה שדווקא בזמן של חורבן יש לבנות", אומרת אלקיס מזרחי. "זה מיזם שמגלם את כל מה שאנחנו מאמינים בו, לבנות מתוך שבר, לרפא מתוך משבר, ולחבר מתוך כאב".
אלקיס מזרחי איבדה בן משפחה קרוב ב-7 באוקטובר, בן ברנשטיין, מפקד ביחידת דובדבן שנפל במלחמה. "הכאב הזה הוא חלק בלתי נפרד מהמשפחה שלי. חלק ממני ומלווה אותי בכל יום, בכל עשיה ומשימה שאני מובילה. השיקום לא יהיה קל – לא פיזית, לא כלכלית ולא רגשית. אבל הידיעה שאנחנו לא לבד, שיש בעולם מי שמבינים סוף־סוף את מה שאנחנו חווים – נותנת תקווה. דווקא מתוך השבר הזה, אנחנו בוחרים להמשיך לרפא, להושיט יד ולחבר בין מדינות ועמים דרך הרפואה".
האירוע של בית החולים סורוקה העלה לסדר היום הציבורי פעם נוספת את סוגיית המיגון של בתי החולים. לפי נתוני משרד הבריאות, במערכת הבריאות יש 7,240 מיטות ממוגנות ועוד 2,916 מיטות עם נגישות למיגון, כלומר מיטות במיקום שבו המטופלים יכולים להגיע למרחב מוגן על פי הנחיות פיקוד העורף. בר סימן טוב ציין כי מאז 7 באוקטובר, וכן במהלך מבצע "עם כלביא", נוספו יותר מ-3,000 מיטות ממוגנות. באשר לאשפוז הפסיכיאטרי, קיימות נכון להיום 593 מיטות ממוגנות (כולל המחלקות שעברו למרחבים מוגנים) ועוד 1,763 מיטות עם נגישות למיגון (בסך הכול 2,356 מיטות).

"עם תחילת המבצע התחלנו בהורדה של בתי החולים למרחבים המוגנים ולתת-קרקע", הסביר בר סימן טוב. "מהר מאוד הבנו שמדובר באיום משמעותי, זה לא רק הפגיעה של הטיל, זה גם ההדף המשמעותי שהפגיעה מייצרת, וכי לא ניתן להסתפק באיזשהו מדרג של מוגן, חצי מוגן, לא מוגן – אלא הכול צריך להיות מוגן ולכן עשינו רידוד מאושפזים והורדה מאסיבית לתת הקרקע".
במסגרת רידוד המאושפזים, החל משרד הבריאות גם לעודד אשפוזי בית מטעם בית החולים.
בר סימן טוב הוסיף כי במהלך המבצע הוכשרו מבנים נוספים ממוגנים בבתי החולים, כולל חניונים. "אנחנו יודעים שנצטרך לעשות קפיצת מדרגה ויש לנו תוכנית עבודה איך בחודשים ובשנים הבאות נוסיף עוד מתחמי אשפוז רבים". הוא ציין כי בכמה בתי חולים קיימים פרויקטים של בינוי מבנים חדשים ממוגנים, כך למשל מיון חדש במרכז הרפואי שמיר ובהלל יפה, וכן תוכנית בינוי של המגדל הצפוני באיכילוב, עם אפשרות לאכלוס של יותר מאלף מיטות אשפוז. פרויקטים נוספים נמצאים כרגע בבנייה גם במרכזים נוספים, בהם וולפסון ושערי צדק.

"זה ידרוש הקצאת משאבים נוספים ואנחנו נפעל כדי שהדבר הזה יקרה. יש לנו שורה ארוכה של פרויקטים שאנחנו ממשיכים לקדם", אמר. לדבריו, "בעוד כמה חודשים ושנים מהיום נהיה במצב טוב יותר מבחינת מיגון, וגם הפרויקטים שנמצאים כעת בביצוע יושלמו"
מתחילת מבצע "עם כלביא" (13.6) הגיעו לבתי החולים (באמצעות מד"א ועצמאית) 3,345 פצועים. מצבם הרפואי של הפצועים כפי שהוגדרו בהגעה לבתי החולים: 23 במצב קשה, 111 במצב בינוני, 3,043 במצב קל, 144 נפגעי חרדה ו-22 אנשים שטרם נקבע מצבם. עד כה שוחררו רוב הפצועים.
מספר המאושפזים, סוגיית המיגון הבעייתית בבתי החולים, וכן הפגיעה בסורוקה הביאו לשיתופי פעולה בין בתי החולים, כך למשל ניתוחים של בילינסון, שיבא ומאיר שבוצעו במתחם הניתוחים הממוגן של אסותא רמת החייל.
הצורך בפעולה מיידית ונרחבת הוביל את עמותת "ידידי סורוקה" לפתוח בקמפיין חירום לגיוס תרומות מכל שכבות הציבור. היעד: חמישה מיליון שקלים – סכום ראשוני שיאפשר להתחיל בשיקום הנזקים ולהחזיר תקווה לתושבי הדרום. גם בין מחלקות שעמדו ריקות ובחדרי ניתוח שנפגעו, המשיך הצוות הרפואי של סורוקה בעבודתו, והציל חיים – למרות תשתיות שהתמוטטו סביבו. ההערכות מדברות על נזקים שמוערכים בין מיליארד לשני מיליארד שקלים, אך המיקוד כרגע הוא בשיקום מיידי: ציוד רפואי, מבנים, והיכולת הקריטית להעניק טיפול רפואי רצוף וללא הפרעה.
איש העסקים עידן עופר, היה אחד הראשונים לתרום עם תרומה נדיבה בסך חמישה מיליון שקלים באמצעות חברת ICL. בהמשך הצטרפו גם בנק הפועלים, עם תרומה של 1.3 מיליון ש"ח, וקרנות פילנתרופיות מרחבי העולם, בהן ארגון Friends of Soroka בארצות הברית, שהקימו קרנות ייעודיות לשיקום בית החולים."
אנחנו לא מגייסים מיליארדים," אומר טל שדה, חבר הנהלת עמותת ידידי סורוקה. "אנחנו מגייסים לבבות. כל תרומה, גם של 20 ש"ח, היא אמירה: אכפת לי."
איך אפשר לעזור? תושבי הדרום והציבור כולו מוזמנים לקחת חלק. כל שקל שנאסף מועבר ישירות לרכישת ציוד רפואי, שיקום מבנים, חיזוק מערכות מיגון והכשרת צוותים רפואיים. קמפיין ההתרמה מופעל על ידי עמותת ידידי סורוקה באמצעות פלטפורמת JGive, תחת פיקוח מלא של הנהלת בית החולים.
לתרומות ופרטים נוספים:
jgive.com/new/he/ils/donation-targets/152676