בהרצאה מרתקת בביתם של איריס ומייקי דרדשתי בבוורלי הילס, סיפר ד"ר מיקי גידון, מנהל נויוכירורגיה ילדים בבית החולים סורוקה בבאר שבע על ניתוח להפרדת תאומות סיאמיות בנות שנה באוגוסט 2021. היה זה הניתוח הראשון מסוגו שהתבצע בישראל וקדמה לו היערכות של כמה חודשים. "מדובר בניתוח נדיר ומורכב שבוצע עד כה בעולם כעשרים פעמים בלבד" סיפר ד"ר גידון.
התאומות נולדו בסורוקה באוגוסט 2020 כשהן מחוברות בחלק העורפי של ראשן. "לקחו לי כמה דקות על מנת לעכל את אינפורמציה" נזכר ד"ר גידון כשהוא התבקש לבצע את הניתוח המורכב. "אני נויורוכירורג מאוד מנוסה אבל לא ידעתי שום דבר על ניתוח מהסוג הזה והמקרה היה מאוד נדיר".
לאמא נודע על כל שהעוברים שהיא נושאת בריחמה מחוברים בחודש הרביעי להריונה. "היא שאלה אותי אם היא צריכה להפסיק את ההריון ואמרתי לה שתמתין מספר ימים". נזכר ד"ר גידון. האם, הצליחה להחזיק את ההריון עד השבוע ה-34.
ברגע שהוחלט שהאם ממשיכה עם ההריון, נערך ד"ר גידון וצוות בית החולים בהכנות לקראת הניתוח. בשלב הראשוני היה צריך להכין עור על מנת לטפל בחלק הראש שיחשף לאחר ההפרדה. במקרה הזה לא היה ניתן לקחת עור מהרגל או ממקום אחר בגוף או מתורם בגלל גילן של התינוקות ולכן היה צורך ליצור עודף עור. לשם כך ולאחר לידת התינוקות, שתלו הרופאים מתחת לעור הראש בלון סיליקון שנועד לייצר שטח עודף של עור בקרקפת. פעמיים בשבוע הוגדל נפח הבלון באמצעות שסתום תת עורי עד שהתקבל כמעט נפח של עוד ראש.
במקביל, נערך הצוות הרפואי לניתוח כמו במצבע צבאי. "הכנתי מודל תלת ממד של הראשים עם העור והמח וכל החלקים וחילקתי את הצוות כך שכל אחד ידע בדיוק מה התפקיד שלו בניתוח ולמה הוא אחראי".
הצוות הרפואי ערך חזרות רבות לקראת הניתוח באמצעות מציאות מדומה המבוסס על הדמיות CT ו-MR שבוצעו לתאומות. תפקיד המודל היה לדמות בצורה מדוייקת את ממשקי החיבור המורכבים של האיברים של התאומות. באמצעות מודל מציאות מדומה אחר ביצע הצוות סימולציות של הניתוח.
ד"ר גידון זוקף את הצלחת הניתוח להערכות הדייקנית של הצוות וההכנות הרבות שלו במהלך השנה שקדמה לניתוח עצמו ודימה אותו להערכות צבאית כמעט.
הניתוח ארך קצת יותר מעשר שעות והשתתפו בו כ-50 אנשי צוות מתחומים שונים. הניתוח החל בהפרדת כלי הדם של האחיות והמשיך בהפרדת העצמות. לאחר מכן אנשי הצוות עברו לשני חדרי ניתוח שונים שבכל אחד מהם ביצעו שחזור של הגולגולת וסגירת העור לכל אחת מהתאומות.
השכיחות ללידת תאומים סיאמיים נמוכה ביותר ונעה בין 1 ל-50 אלף הריונות ל-1 ל-100 אלף הריונות. כ-60 אחוז מהתאומים הסיאמיים הן זוג תאומות .
בעל הבית, מייקי דרדשתי שחגג אותו היום את יום הולדתו, ביקש לאסוף תרומות למען בית החולים סורוקה המשרת אוכלוסיה רחבה בנגב מאשקלון וקריית גת ועד אילת ונותן שירות רפואי לכמליון תושבים. מעניין לציין שחדר הלידה בסורוקה הוא הפורה ביותר במדינה עם מעל ל-17,000 תינוקות שנולדים בו מדי שנה.
על הצד האמנותי של הערב ניצחו הזמרת ליה ביי לפידות שגילתה לנוכחים שהיא עצמה נולדה בבית החולים סורוקה, מהארץ הגיע המנטליסט ערן בידרמן שהפתיע עם מופע של קריאת מחשבות, ולהקת הרוק אנד רול בלוז, סובו. האירוע כלל בופה עשיר בחצר הבית היפה.
צילומים: אורלי הלוי