להורים יש תפקיד מפתח בפיתוח דימוי עצמי גבוה, ערכים חברתיים חיוביים ויצירתיות. להלן טיפים לתמיכה בהתפתחות אישית של הילדים.
פיתוח דימוי עצמי גבוה
דימוי עצמי הינו נקודת המבט הנפשית האישית שיש לכל אדם על עצמו. כלומר את מאפייני העצמי, כגון אינטליגנט, יפה, מכוער, מוכשר, אנוכי וחביב. בפועל, דימוי עצמי נמוך או גבוה אצל ילדים ומבוגרים הינו תוצר של תהליך למידה רב שנים המתחיל בתקופת הגיל הרך, נמשך לתקופת גיל ההתבגרות. הדימוי העצמי בגיל הרך מושפע מאוד מהתנהגותם של הוריו ומטפליו המרכזיים של הילד, שכן אלו משקפים לו את דימויו העצמי. בתקופת גיל ההתבגרות, הדימוי העצמי מושפע מהחוויות של בני הנוער עם אנשים אחרים, כולל מורים, חברים ובני משפחה, כאשר מערכות יחסית מחזקות את מה שהם חושבים ומרגישים על עצמם. להלן טיפים לתמיכה בדימוי עצמי גבוה של הילדים.
- הפגינו הערכה להישגים של ילדים. שדרו הכרה, חיזוק וגאווה.
- כבדו את הפרטיות של הילדים.
- הקשיבו בכוונה, ובדרך ללמוד ולהבין מה יש לילדים להגיד או מה שהם מהססים להגיד.
- איזון החיים יש לו חשיבות עליונה. ילדים רבים נאבקים תוך ניסיון לרצות את הדרישות שונות. קחו בחשבון שילדים צריכים מספיק זמן לנוח, לשחק, להירגע, להתעמל, ופשוט להיות ילדים.
- צפיות שלנו מהילדים צריכות להיות ברורות ומתאימות ליכולות שלהם. כדאי להציע לילדים בחירה ולהיות גמישים לאפשרויות ולמשימות. חשוב להיות מודעים לצרכים המשתנים ותחומי העניין של הילדים.
פיתוח ערכים חיוביים
ערכים הם אמות מידה אידיאליות המבוססים על השקפות עולם ביחס לשאלות של צדק, מוסר, אמת, אסתטיקה וסוגיות נוספות. ערך הוא עיקרון כללי הקובע מה טוב ומה רע, מכאן נובע מה מותר ומה אסור, מה ראוי ומה פסול. אדם הדבק בערכים בהם הוא מאמין ורואה בהם מטרה עליונה עשוי לחוות תחושות של משמעות, סיפוק ואושר. להלן עצות לפיתוח ערכיים חיוביים אצל ילדים.
- עודדו את הילדים למצוא הזדמנויות לעשות משהו חיובי בכל מצב. כגון, להיות אדיב, לתרום לקהילה ולהועיל לכלל בדרך כלשהי.
- עזרו לילדים להבין את נקודות המבט של אנשים וקבוצות שונות. כלומר לכבד גזע, דת, נטייה מינית, גיל, רגשות ורמות יכולות שונות. ובעצם כיצד הבדלים אלה יכולים להרחיב את דרכי החשיבה והעשייה.
- הדגימו כיצד ליצור קשר בין ערכים לפעולות. למשל, מה זה נותן להיות ישרים ,כנים, סבלניים, אדיבים, סלחנים ואמפתיים.
- תנו לילדים משוב מציאותי על עצמם. למשל, אם ילדים מתנהגים בצורה לא טובה עזרו להם להבין את ההשלכות או ההשפעות עליהם ועל אחרים. היו הורים בונים. הורים יכולים להגיב להתנהגות בלתי הולמת מבלי לבקר את הילד.
- עודדו ילדים להעריך קשר ואכפתיות לאחרים. זה כולל בני משפחה, מורים, מאמנים, מנטורים או חברים שיכולים להציע הדרכה והרגעה. יש כוח לשיתוף פעולה וקהילה.
פיתוח יצירתיות
יצירתיות לא קשורה לפרויקט מסוים ואינה נלמדת. יצירתיות היא תכונה הנרכשת ברוב המקרים במהלך הילדות והיא נעוצה בדבר הנקרא ביטחון במחשבה וגמישות קוגניטיבית. חשיבה יצירתית היא היכולת להסתכל על הדברים בצורה שונה ולמצוא דרכים חדשות למציאת פתרונות. חשיבה יצירתית לא נדרשת רק לעבודות יצירתיות כמו אמנים ומוזיקאים. כל אדם בין אם עצמאי או שכיר, תלמיד, מורה או סטודנט, עובד בהיי-טק או במפעל יכול להפיק מכך תועלת רבה. יחס ההורים לילדיהם משמעותית לשפר לילדים את החשיבה היצירתית ולהקנות נקודות מבט, רעיונות ופתרונות חדשים שליוו אותם בחיים. להלן מספר הצעות.
- עזור לילדים ללמוד להתגבר מתוך האתגר או אי וודאות על ידי מציאת דרכים יצירתיות ולהפוך מצבים קשים לנסבלים. לראות את חצי כוס מלאה.
- תהיו ערניים שילדים מסוימים עשויים להזדקק לעזרה של פעילויות למידה כגון טכנולוגיה, ניהול זמן, ארגון או קצב.
- בחיים יש עליות ומורדות, ובסופו של דבר ילדים צריכים ללמוד לנווט בשניהם. עודד את האוטונומיה של הילדים כדי שיוכלו לפתח את כושר הניווט.
- העניקו לילדים הערכה לסקרנות, חקרנות, אמנות וקריאה. אלה חשובים מכיוון שהם יכולים לשפר את האינטליגנציה, והביטוי היצירתית ולהוביל להגשמה.
לסיכום, ילדים מרגישים ביטחון כאשר הם מרגישים מכובדים. מתן בחירה וגמישות מסייע לילדים לאמץ תחושת עצמית מעצימה יותר. הקניית ערכים חיוביים מסייעת לילדים להרגיש משמעות סיפוק ואושר. חשיבה יצירתית עוזרת לראות את הדברים בצורה שונה ולמצוא פתרונות במצבים השונים בחיים. ההורים הם המקור העיקרי לעזור לילדים לפתח את היכולות הללו שילוו אותם בהווה ובעתיד.
לאה רוג׳הני היא בעלת דוקטורט מאוניברסיטת קלארמונט ותואר ראשון ושני מאוניברסיטת תל אביב.
היא מרצה ומתמחה בהוראת מתמטיקה בכל רמות תיכון וקולג׳ ומייעצת לקולג׳
leahrojhani@gmail.com