מייד לאחר רעידת האדמה הקשה בטורקיה, יצאה משלחת החילוץ הישראלית "ענפי זית" לשם על מנת להשתתף בפעולות הצלת הנפגעים. ישראל תמיד אחת המדינות הראשונות לשלוח משלחות הצלה, היא עשתה זאת אין ספור פעמים בעבר. ארגון "איחוד הצלה" שלח משלחות הצלה לאוקראינה לאחר המלחמה עם רוסיה. פיקוד העורף שלח משלחת להאיטי ומכסיקו סיוע בעקבות רעידות אדמה ועוד. בכל פעם שקורה אסון בעולם, כולנו יודעים שמדינת ישראל תשלח עזרה.
אנשי פיקוד העורף משמשים כגוף המקצועי שמעניק סיוע למדינות בכל קצוות תבל בכל פעם שקורה אסון, מאסון טבע ועד פיגועי טרור. אנשי פיקוד העורף עוזבים ברגע את הכל – משפחותיהם ועבודתם ונוסעים לאן שזקוקים להם. רשימת המדינות שהסתייעה בהם, היא ארוכה ומכובדת (ראה רשימה בהמשך), אבל בצורה מעניינת לא ניתן למצוא כתבות על כך באף עיתון אמריקאי או ערוץ טלוויזיה.
סיקור של משלחת פיקוד העורף ומשלחת ארגון "הצלה" בתקשורת הישראלית, מגלה תמונות חילוץ מרגשות, אבל בצורה מעניינת ואולי לא כל כך מפתיעה, לא ניתן למצוא איזכור כלשהו בתקשורת האמריקאית. האל איי טיימס ממהר תמיד לסקר את ישראל בצורה ביקורתית וקשה מזה שנים והסיקור מאוד מוטה לטובת הפלסטינים. לחילופין כשקורה פיגוע טרור בארץ ונפגעים אזרחים, הידיעות הן בדרך כלל שוליות ביותר (אם בכלל) ונדחקות הצידה. זה לא סוד כמובן והאל איי טיימס אינו לבד. ובכל זאת, צורם לראות שהם מעלימים עין לחלוטין מסיפור תקשורתי מרגש – איך מדינה כמו ישראל מגישה עזרה למדינה כמו טורקיה שנשיאה התבטא לא פעם נגדה. איך מדינה כישראל מוכנה להגיש עזרה למדינת אוייב כסוריה.
התמונות של פיקוד העורף והצלה מגישים עזרה לאזרחים טורקים הצליחו לרגש את כולנו והן מעידות על האנושיות הרבה של ישראל, הנכונות תמיד להגיש עזרה ולא משנה למי. והתמונות האלו למרבה הצער, לא מופיעות באף מדיה אמריקאית (למעט יהודית).
למדיה יש כח גדול בעיצוב דעת הקהל וכשהמדיה מעדיפה בצורה שיטתית לסקר את ישראל באור מסויים, מה הפלא שדעת הקהל לרוב אינה לטובת ישראל. כשאותה המדיה בוחרת בכוונה לא לסקר את הגשת הסיוע ההומניטרית של ישראל לעולם כולו, זה מדגיש אף יותר את האג'נדה שלה.
אז האם ישראל צריכה להפסיק להגיש עזרה? ברור שלא. אבל זהו הזמן שלנו לנסות לעשות מה שניתן על מנת שדברים השתנו. אם כל אחד מאתנו יכתוב למערכות העיתונים וידרוש סיקור מאוזן ונכון, אולי נוכל להביא לשינוי.
מתוך עמוד ה-idf.il:
מבצע "ניצני תקווה" ברואנדה – יולי 1994
משלחת פיקוד העורף הגיעה לרואנדה כדי לסייע ליותר מ-2 מיליון פליטים במלחמת האזרחים במדינה. היא כללה את אנשי המילואים של יחצ"א (יחידת חילוץ וההצלה הארצית) ורופאים ממקרפ"ר (מפקדת קצין רפואה ראשי). יחד, הם הקימו בית חולים שדה וסיפקו ציוד ותרופות לפליטים.
פיצוץ בניין המוסדות היהודיים בבואנוס איירס, ארגנטינה – קיץ 1994
אנשי פיקוד העורף יצאו לסייע לקהילה היהודית בעקבות פיגוע של ארגון חיזבאללה, וחילצה 80 הרוגים מההריסות. לקחי האירוע הביאו להרחבת התשתית של יחידות החילוץ בפיקוד, ולשילוב אמצעים מתקדמים במאמצי הסיוע.
הפיגוע בשגרירות ארצות הברית בניירובי, קניה – אוגוסט 1998
בפיגוע הראשון של ארגון אל-קעידה נגד מטרה אמריקנית נהרגו 164 מקומיים ואנשי השגרירות. משלחת הפיקוד לאזור האסון כללה נציגים ממשרד החוץ ומשרד ראש הממשלה וכן 26 רופאים שהעניקו טיפול רפואי למאות פצועים. אנשי יחידת החילוץ של פיקוד העורף חילצו שלושה ניצולים מההריסות וכן 96 הרוגים.
מבצע "חבל הצלה" ברעידת אדמה בטורקיה – אוגוסט 1999
כ-2,000 בני אדם נהרגו וכ-10,000 נפצעו ברעידת אדמה שהתרחשה ממזרח לאיסטנבול. משלחת פיקוד העורף פעלה במקום לאורך שבוע במהלכו חולצו מההריסות 12 ניצולים ו-146 הרוגים, בהם 10 הרוגים של תיירים ישראלים. בית חולים שדה שהוקם באזור טיפל ב-1,200 פצועים, ונערכו בו כ-40 ניתוחים ו-15 לידות.
מבצע "חבל הצלה 2" ביוון – ספטמבר 1999
רעידת אדמה חזקה אירעה מצפון לאתונה. משלחת חילוץ של 75 אנשים מפיקוד העורף הגיעה למקום וסייע בפעולות החילוץ.
מבצע "אחוות עמים" ברעידת אדמה טורקיה – נובמבר 1999
משלחת של פיקוד העורף, שכללה 250 מחלצים ו-100 רופאים, נחתה בצפון מערב טורקיה בעקבות רעידת אדמה, וסייעה בחילוץ של ניצולה אחת ובאיתור של 22 הרוגים. באזור ההרס פעלו צוותי חילוץ והצלה מ-19 מדינות.
מבצע "יד מושטת" ברעידת אדמה בהודו – ינואר 2001
רעידת אדמה חזקה בצפון מערב הודו גרמה להרוגים רבים ולהרס רב. משלחת פיקוד העורף, שמנתה 170 אנשי רפואה עם למעלה מ-65 טונות של ציוד, טיפלה ב-1,600 פצועים בבית חולים שדה שהוקם באזור האסון, ערכה 52 ניתוחים וסייעה בלידתם של 12 תינוקות. באותה שנה הועבר בהודו קורס לניהול אסונות טבע על ידי פיקוד העורף.
פיגוע במומבסה, קניה – נובמבר 2002
בפיצוץ מכונית תופת במלון פרדייז במומבסה, נהרגו 15 איש, בהם 3 תיירים ישראלים. בעקבות הפיגוע יצאה משלחת פיקוד העורף, שמנתה 150 קצינים וחיילים, במאמץ לאתר כ-250 ישראלים ששהו באותה עת בקניה, בשל התרעה חמורה לביצוע פיגועים נוספים. צוותי החילוץ סייעו בפעולות לאיתור לכודים.
פיגוע בטאבה, סיני – אוקטובר 2004
פיגוע קשה של פיצוץ מכונית תופת במלון הילטון, הביא לקריסת חלקו המערבי של בית המלון. משלחת ישראלית, שכללה את אנשי יחידת החילוץ של פיקוד העורף, פעלה במשך במשך שלושה ימים במקום בשיתוף עם צוותי החירום של מד"א (מגן דוד אדום), זק"א (זיהוי קרבנות אסון) וכבאות והצלה, עד שהתברר כי אין עוד בני אדם תחת ההריסות.
שרפות בקפריסין – קיץ 2007
בעקבות שריפות גדולות שהשתוללו באי, צוותים של פיקוד העורף הגיעו למקום ופעלו לסיוע בתיאום בין כוחות ההצלה בקפריסין לבין חברה שסייעה בפעולות הכיבוי.
מבצע "קצה העולם" בהאיטי – ינואר 2010
ברעידת אדמה שהתרחשה בהאיטי נספו כרבע מיליון בני אדם. כרבע מיליון נוספים נפגעו כתוצאה מהמגפות והמחלות שפרצו בשל תנאי המחייה הירודים שנוצרו לאחר רעידת האדמה. למעלה ממיליון איש איבדו את ביתם בשל בנייה לקויה באיכות ירודה, שלא עמדה בעוצמת הרעש. משלחת פיקוד העורף הקימה בית חולים שדה במסגרת המשימה העיקרית – טיפול בעשרות אלפים במקום האסון עד להעברת הטיפול בנפגעים לממשלת האיטי.
רעידת אדמה ביפן – מרץ 2011
בעקבות רעש אדמה עלו מהים גלי צונאמי בגובה 10 מטרים ושטפו את כל אזור החוף בפנים היבשה. בשל ההצפות ועליית מפלס המים, נפגעה פעילותם של ארבעה כורים גרעיניים בעיר פוקושימה ונגרמה דליפה של חומרים גרעיניים. משלחת פיקוד העורף לאזור האסון עסקה בסיוע לכוחות החילוץ היפנים ובפינוי תושבים מאזור האסון ובשיקום נזקים.
מבצע "איים של תקווה" בפיליפינים – נובמבר 2013
משלחת של פיקוד העורף עסקה במשך שבועיים במתן סיוע הומניטרי וסיוע רפואי לתושבים שנפגעו מסופת טייפון בחופי הפיליפינים. במסגרת זו הוקם בית חולים שדה שבו טופלו כ-2,600 פצועים וחולים, נערכו 60 ניתוחים ו-30 לידות. כמו כן, בוצעו עבודות שיקום של תשתית המים ב-10 כפרים שנפגעו בסופה, שוקמו ושופצו מבנים ציבוריים בהם ארבעה בתי ספר, וניתן סיוע למערכת החינוך המקומית עד להחזרתה לפעילות סדירה.
מבצע "אור למזרח", נפאל – אפריל 2015
רעידת אדמה חזקה גרמה ל-8,000 הרוגים, עשרות אלפי פצועים, ועוד עשרות אלפים פליטים שנותרו ללא קורת גג. המשלחת, ששהתה 16 ימים באזור האסון, סייעה במאמץ הרפואי, בחילוץ לכודים, בטיפול בפצועים ובחולים ובאיתור אזרחים ישראלים ששבו לישראל מאזור האסון. המשלחת הקימה במקום בית חולים שדה שקלט אלפי פצועים, ערך 90 ניתוחים וסייע ב-8 לידות. כמו כן, בוצעו 130 טיפולים בקהילה מחוץ לבית החולים, נערכו פעילויות חברתיות לילדים, חולקו עלוני הסברה, והתקיימו סדנאות לצוותי חינוך מקומיים ולעובדים סוציאליים.
מבצע "קול שופר למרחק", מקסיקו – ספטמבר 2015
ברעידת אדמה נהרגו מאות בני אדם. משלחת פיקוד העורף, שכללה 70 קצינים וחיילים, עסקה בפעילות חילוץ ומתן סיוע רפואי באזור אסון שבו קרסו 44 בניינים. המשלחת, שהגיעה למקסיקו זמן קצר לפני רעידת האדמה במסגרת תרגיל שנערך בכל שנה, פנתה מיד לסייע לכוחות המקומיים.
מבצע "מגן הברזל", ברזיל – ינואר 2019
גשר שקרס במכרה עופרת במדינת מינאש ז'ראיש בברזיל, יצר נהרות של בוץ ששטפו את המכרה והביאו ללכידתם של 600 כורים. כ-130 קצינים וחיילים בסדיר ובמילואים יצאו במסגרת משלחת פיקוד העורף לאזור האסון ועסקו בפעילות איתור וחילוץ לכודים.
משלחת סיוע "יד אחים" לארה"ב – יולי 2021
97 אנשים נהרגו כתוצאה מקריסת בניין מגורים בן 12 קומות במיאמי, פלורידה. משלחת חילוץ של פיקוד העורף ביצעה במקום פעולות חילוץ למשך כשבועיים במקום, וסיפקה תמיכה רבה למשפחות הנעדרים. משלחת זו השפיעה רבות על תורת החילוץ בארה"ב ונוצר חיבוק עמוק עם יחידות החילוץ המובחרות בארה"ב.
כתיבת מכתבים ל-LAtimes:
latimes.com/opinion/submit-letter-to-the-editor