נכון שאיפשהו תמיד נראה שמדיטציה זה לאנשים רוחניקיים? כאלו שמחבקים עצים, ועושים יוגה כל בוקר? וצמים פעם בשבוע? ואוכלים טבעוני? וכמובן רק לאנשים שיש להם זמן, ולא ממש עושים הרבה בחיים שלהם?
איפשהו בין האמונה הקדומה, שלא לומר המיתוס שמדיטציה מתאימה לפלח כל כך קטן באוכלוסיה, לבין מה שקורה בפועל-האנשים הכי מצליחים בעולם מתרגלים מדיטציה יום-יום וחווים לה את הצלחתם, קורה קסם שאין סיכוי שאם אנחנו חיים על הפלטנה הזאת-נרצה לפספס.
אני אדם רגוע-אני לא צריכה לעשות מדיטציה! או: אני ממש לחוצה ואין מצב שאני יושבת דקה בלי לזוז-אני לא אצליח לעשות מדיטציה. רובנו נמצאים איפשהו על הסקאלה בין אני לא צריך את זה לבין אין מצב שאצליח, ולא מאפשרים לעצמנו הזדמנות אמיתית לסגל הרגל שיש לו סגולות נפלאות עבור כל אחד שרק יסכים להתמסר לכמה דקות יומיות למדיטציה.
למעשה הצלחה במדיטציה אינה תלויה במה השגנו במהלכה.
היכולת לפנות כמה דקות באופן יומיומי לשבת בשקט-היא ההצלחה ויש לה את הסגולות והערך המופלא שמתלווה אליה פעם אחר פעם, גם אם אנחנו ממש בתחילת הדרך.
אז הרשו לי לנפץ כמה מיתוסים לפני שאנחנו מכירים מדיטציה קצת יותר מקרוב:
אסור לחשוב על כלום כשאנחנו עושים מדיטציה. ממש לא נכון. כל העניין במדיטציה הוא לשבת בשקט ולהתבונן במחשבות שלנו, במנח הגוף שלנו, בנשימה שלנו. נרצה ככל שנתרגל, לחוות את הרווח שבין המחשבות-אותו שקט מרגיע שמאזן אותנו, ונותן לנו הזדמנות לפגוש את האני האמיתי שלנו. ככל שנתרגל מדיטציה, קצב המחשבות יאט , ונוכל להיות בשקט אמיתי. נוכל לפגוש אותנו. שם טמון האושר האמיתי. נרצה לתת למחשבות שלנו לחלוף מעצמן ולא להשתלט עליהן. מטרת המדיטציה היא התבוננות.
צריך לפנות הרבה זמן כדי לעשות מדיטציה. ממש לא נכון. גם 5 דקות של מדיטציה באורח יומיומי, יעניקו לנו את יתרונותיה. מומלץ להתחיל מפרקי זמן קצרים ולהתמיד יום יום. ככל שנרגיש יותר נוח לשהות בשקט, מומלץ להעלות את משך זמן המדיטציה. אם יש לכם יום עמוס-קבעו מראש שאתם מקדישים 5 דקות בבוקר למדיטציה. אם היום שלכם הרבה יותר פנוי-שריינו 20 דקות. בכל מקרה- השתדלו לא לוותר על מנה של שקט כל יום. הסוד הוא התמדה.
אני לא מצליחה לעשות מדיטציה. אז זהו-שאין דבר כזה להצליח או לא להצליח לעשות מדיטציה. ברגע שתבינו את זה, תתרגלו יום-יום ותתחילו לראות שיפור משמעותי בכל תחום בחייכם. ההצלחה היא עצם פינוי הזמן למדוט. עצם ההתבוננות בעצמי בלי לעשות שום דבר נוסף. לא שום דבר יותר מזה. כולנו יכולים להצליח לעשות מדיטציה כבר בפעם הראשונה, השאלה האם כולנו מוכנים לפנות כמה דקות של שקט להיות רק עם עצמנו. ההתנגדות מגיעה ממקום שורשי עמוק שמסרב להיפגש עם עצמי, או מרצון בתוצאות מיידיות. אם נרשה לעצמנו, ונפנה כמה דקות של שקט-ההצלחה תהיה מסחררת. בטווח המיידי ובטווח הרחוק.
כדי לתרגל מדיטציה חייבים לשבת בישיבה מזרחית עם גב זקוף. גם לא נכון. כדי לעשות מדיטציה מומלץ לבחור מנח מאוזן וסימטרי שנוח לנו. עדיפות היא לעשות מדיטציה בישיבה כי אז החיבור לעולמות הגבוהים יותר חזק. אבל מי שיש לו בעיות גב, או מרגיש חוסר נוחות, יכול בהחלט לשבת בכל מנח נוח אחר, להישען על קיר, לשבת על כרית, ואפילו לשכב! כל עוד העיסוק יהיה בתרגול ולא בגוף הכואב- זה מצוין.
אז למה לנו בכלל לעשות מדיטציה? רובנו הרי מעדיפים לרוץ, להספיק לעשות כמה שיותר… למה לנו לפנות כמה דקות של שקט? מה באמת יצא לנו מזה?
חייבת לציין שכל דבר שתבינו את הערך שלו באמת, תוכלו לחקור ולסגל לעצמכם גם אם יהיה לכם מאתגר יותר בהתחלה. לעומת זאת, אם אינכם מודעים ליתרונות, קרוב לוודאי שלא תרצו אפילו לנסות, בעיקר שזה גורם לכם בהתחלה להרבה חוסר נוחות עם דבר לא מוכר.
אז איך מתחילים? החליטו שאתם הולכים על זה. כל דבר מתחיל מבחירה.
- הצהירו בפני העולם, חבר, בן משפחה שאתם הולכים להתמיד במדיטציה. צרו לכם איזשהי מחויבות אישית או מול אדם קרוב כדי שתתמידו בהתחלה גם אם יהיה לכם קצת יותר מאתגר.
- בחרו לכם זמן קבוע לתרגול-מומלץ בבוקר, בין הדברים הראשונים שאתם עושים כשאתם פוקחים עיניים. ברגע שתהיה לכם שעה קבועה, לא כל כך מהר תוותרו על זה כשיהיה לכם ימים יותר עמוסים.
- שימו לכם טיימר לחמש דקות לשבוע הראשון. התחילו לחקור איך זה מרגיש לכם. ברגע שתרגישו נוח תעלו ל-10ב דקות ויותר. הקשיבו לעצמכם. המטרה היא להתמיד. עשו זאת בצעדים קטנים ונעימים. אין ערך בלסבול!
- בחרו לכם מרחב נעים ושקט לתרגול. מרחב בלי הפרעות בו אתם יכולים להיות עם עצמכם למשך כמה דקות.
- בחרו לכם מנח שנוח לכם לשהות בו במדיטציה. יכול להיות שהתחלה תנסו מנחים שונים. זה טבעי ומבורך. חקרו עד שתמצאו את המנח שלכם למדיטציה. המטרה לשהות בלי לזוז הרבה תוך כדי מדיטציה. להתמקד באנרגיה שזורמת בגוף, ולא בגוף שלא נוח לו. מצאו מנח נוח ונעים. אמצו אותו.
- התחילו להתבונן בנשימה שלכם. מדיטציה מומלץ לעשות תוך נשימה דרך האף. שאיפה דרך האף-בטן עולה. נשיפה דרך האף-בטן יורדת. אם מרגישים מצוקה נשימתית, נשפו דרך הפה. המטרה היא לחקור את הנשימה הטבעית, ולהתכוונן לנשימה מדיטטיבית.
מקווה שלמדתם דבר או שניים חדשים ושתתחילו לאמץ ליומכם את תרגול המדיטציה עוד היום!
סדנת ״מדיטציה מקרוב״ –
מבוא למדיטציה הכוללת תרגולים שונים של מדיטציות לצרכים שונים, מתקיימת ב-20 למרץ.
להרשמה ופרטים נוספים עקבו בפייסבוק אחר ״אמא מגשימה״.