מאז ה-7 באוקטובר סטודנטים יהודים באוניברסיטת ברקלי מתלוננים על גילויי אנטישמיות, הטרדות והפחדות מצד סטודנטים פרו-פלסטינים. אבל התקרית האחרונה שארעה ביום שני ה-26 בפברואר, היתה ללא ספק החמורה מכולן. המהומות בהשתתפות כ-200 סטודנטים פרו-פלסטינים התרחשו מחוץ לאולם בקמפוס, שם היה אמור להרצות קצין המילואים, סמנכ"ל פורום קהלת רן בר-יושפט אשר הוזמן על ידי ארגוני הסטודנטים היהודים בקמפוס (Bears for Israel, סטודנטים תומכים בישראל וברקלי תקווה), לדבר על הסברה ישראלית בזמן המלחמה. על מה שקרה אותו הערב, סיפרו מספר סטודנטים שהיו שם. "שני סטודנטים דחפו אותי לקיר בצוואר, סטודנטית אחת צעקה עלי 'יהודיה מלוכלכת' וירקה עלי. מעולם לא פחדתי כל כך", סיפרה אחת הסטודנטיות היהודיות שביקשה שלא להזדהות בשמה.
ג'וזף קרלין, 18, סטודנט למדעי המחשבים ונשיא של ארגון (SSIB (Students Supporting Israel Berkeley) מספר שהוא וחבריו שארגנו את האירוע היו מודאגים מאוד לאחר ששמעו שהארגון הפרו-פלסטיני Bears For Palestine קרא לחבריו לעזור לעצור את האירוע בפוסט באינסטגרם שקיבל אלפי לייקים. "נפגשנו עם המשטרה המקומית של הקמפוס והם הסבירו לנו מה לעשות כדי לשמור על השקט. בנוסף, החלפנו את המיקום זמן קצר לפני האירוע ורק הודענו לסטודנטים שנרשמו, אבל הפרו-פלסטינים בכל זאת הצליחו לגלות היכן אנו נמצאים וחסמו את הכניסה לבניין. השוטרים הבטיחו לנו שכל הכניסות והיציאות מאובטחות, אבל הם בכל זאת הצליחו לחדור פנימה."
לדבריו של קרלין, סטודנטית יהודיה שהיתה אחראית על בדיקת רשימת הנכנסים ניסתה להיכנס פנימה לאולם לאחר שהמצב יצא מכלל שליטה ו-200 סטודנטים פרו-פלסטינים הגיעו למקום צועקים קריאות כ"אינתיפדה". הסטודנטים טרקו את הדלת בחוזקה על ידה והיא נקעה את ידה ונאלצה לקבל טיפול רפואי. סטודנטית אחרת נחנקה על ידי מפגין פרו פלסטיני וסימני החניקה על צווארה היו ברורים עוד שעות לאחר התקרית.
קרלין הותקף בעבר על ידי סטודנטים פרו-פלסטינים באוניברסיטה, לדבריו אוניברסיטת ברקלי לא לוקחת את בטחון הסטודנטים היהודים ברצינות ולא נוקטת בצעדים נגד המתפרעים. "הנהלת האוניברסיטה חייבת לעשות משהו כשזה מגיע לקבוצת סטודנטים שמאיימת לבטל אירוע של קבוצת סטודנטים יהודים. בסמסטר הקודם אני וסטודנט נוסף הותקפנו והאוניברסיטה אמרה שתקח צעדים כדי לשמור על בטחוננו אבל עדיין לא עשתה שום דבר. אני כבר לא יכול להאמין להם יותר בגלל שכל מה שהם אומרים שהם עושים נכשל. סטודנטים אינם בטוחים ומה שקרה ביום שני בלילה זו הפעם האחרונה שניקח את המילה שלהם. אנחנו צריכים לראות שהם פועלים, אנו צריכים שקיפות ושהם לוקחים צעדים כדי להבטיח שהסטודנטים היהודים בטוחים ולא רק להגיד את זה."
על פי סטודנטים שנכחו באירוע היו כ-20 שוטרים במקום, אך הם לא עצרו איש מהמפגינים שהתפרעו ותקפו סטודנטים יהודים.
סטודנטית שנכחה בתוך הבניין בזמן שהמפגינים ביקשו לפרוץ פנימה, סיפרה, "יכולתי לשמוע את הדפיקות שלהם על הקירות ואת הקריאות שלהם נגד ישראל ונגד יהודים. זה היה מאוד מפחיד. בכל זאת, חשבנו שיש שוטרים בחוץ ושהם יגנו עלינו אבל טעינו כי ארבעה מפגינים פרו-פלסטינים עם כאפיות ומסיכות פרצו פנימה והתחילו לקרוא לשאר המפגינים להיכנס. הייתי בטוחה שהם הולכים לעשות בנו לינץ'."
"ראיתי אותם חוצים את המסדרון ורצים לכיוון הדלת כדי לפתוח אותה ולאפשר לכל מאות המפגינים להיכנס פנימה. לא יודעת מאיפה היה לי אומץ אבל רצתי אחריהם כדי למנוע מהם לפתוח את הדלת כי האולם היה מלא בסטודנטים יהודים שמאוד חששו לבטחונם".
הסטודנטית סיפרה כי היא ועוד כשלושה סטודנטים יהודים ניסו למנוע מהמוני המפגינים מהעבר השני של הדלת מלפרוץ פנימה וקראו לעברם: אתם לא יכולים להיכנס".
המפגינים צרחו בתגובה: "כן, אנחנו יכולים! ואנחנו ניכנס!" וקראו למפגינים לפרוץ פנימה.
כל אותו זמן, השוטרים ניסו לדחוף את המפגינים אחורנית, אבל אלו לא הפחידו או הרשימו את המפגינים במיוחד. "אנשים בכו על ימין ועל שמאל. יש בינינו כאלו שהסבים שלנו ניצולי שואה וזה הזכיר להם סיפורים שהם סיפרו להם. זה היה פשוט לא יאמן. איך זה יכול להיות שאנו עכשיו ב-2024 ושזה קורה לנו? שהאוניברסיטה לא עוצרת את זה? שאנחנו לחלוטין חשופים לפגיעות, קללות ומכות רק בגלל שאנחנו יהודים?".
בסופו של דבר, הסטודנטים היהודים בבניין לוו מחוץ לבניין דרך מנהרה תת קרקעית והאירוע עצמו התקיים בחב"ד.
דובר האוניברסיטה ועוזר סגן הקנצלר, דן מוגולוף אמר בתגובה על התקרית כי "אנו מודעים לתקיפות מרובות המדווחות ברשתות החברתיות, אך האוניברסיטה קיבלה רק דיווח אחד על תקיפה עד כה. איננו יכולים להגיב או לחקור באופן מלא והולם ללא המידע המפורט שדוחות משטרתיים רשמיים מספקים".
לגבי האירוע ביום שני בערב, הוא הוסיף: "היינו צריכים לבחור בין לעשות את מה שצריך כדי לאפשר לאירוע להימשך או להגן על האנשים בבניין. בחרנו להגן על הסטודנטים והדובר והם פונו משם. המשטרה לא אוהבת לערוך מעצרים אלא אם כן יש להם מספיק כח משטרתי. אין לנו 200 שוטרים בקמפוס בברקלי. אנו מבינים שאנו נמצאים בטריטוריה חדשה ושהפרוטוקולים והדרכים בהם השתמשנו עד היום אינם מספקים יותר. פתחנו חקירה פלילית על כל מה שקרה ביום שני. המשטרה תצפה בכל וידיאו ובפוסטים במדיה החברתית אבל למרבה הצער מרבית אם לא כל המפגינים היו עם כאפיות או מסיכות קוביד על פניהם."
בהודעה שנשלחה לסגל האוניברסיטה ולסטודנטים ביום שלישי אחר הצהריים, קנצלרית אוניברסיטת ברקלי קרול כריסט והפרובוסט בנג'מין הרמלין כינו את התקרית "התקפה על ערכי היסוד של האוניברסיטה".
אהרון שיימן, 21 אחד ממארגני האירוע סיפר ל"אנחנו באמריקה" שכעשר דקות לפני תחילת האירוע, התחילו הגיעו לשם מאות המפגינים. "הם צרחו אנתיפדה ולשחרר את פלסטין. אחד המפגינים דחף את אחד החברים שלי לקיר, השוטרים ניסו לחסום את הכניסה ולדחוף אותם אחורנית כי המפגינים ניסו לפרוץ דרך דלת הכניסה וכשלא הצליחו הם נכנסו לבניין דרך דלת צדדית."
שיימן לומד באוניברסיטה מזה שלוש שנים ואומר שבחודש האחרון הוא ראה הפגנות שנערכות באופן לא חוקי. "זה מצער ומאכזב לראות שהם לא הצליחו לאבטח את הבניין ולא לקחו פעולה מיידית על מנת לאבטח אותנו."
למרות שהוא עד לעליה במקרי האנטישמיות בקמפוס, שיימן אומר שאינו מתחרט שבחר בברקלי ושהוא עדיין ימליץ לסטודנטים יהודים אחרים להירשם לאוניברסיטה. לפני שהחל את לימודיו, הוא הלך לסעודת שבת אצל חבר ואמו שאלה אותו למה דווקא ברקלי בגלל השם שיצא לאוניברסיטה ככזאת שאינה מסבירת פנים לסטודנטים יהודים. "אמרתי לה שסטודנטים יהודים צריכים ייצוג ובברקלי יש קהילה יהודית וחשוב שנהיה שם." שיימן הוסיף שהוא וחבריו מתכוונים להמשיך לערוך אירועים והרצאות בקמפוס ושהם לא מוכנים להניח לארגון הפרו-פלסטיני להפחיד אותם.
זהו הסנטימנט של סטודנטים יהודים רבים המרגישים שאם יוותרו על לימודים באוניברסיטה הנחשבת בגלל הפעילות הפרו-פלסטינית והאנטישמיות הרבה, הם יניחו לה להמשיך ולגאות. הנוכחות שלהם שם הם מאמינים, חשובה. זו אכן דילמה אתה מתמודדים צעירים רבים העומדים לפני כניסה למוסדות אקדמאיים גבוהים. ברבות מהאוניברסיטאות הנחשבות ביותר בארה"ב נרשמו תקריות אנטישמיות חמורות. זה גם אינו סוד שברבות מהן המרצים עצמם אינם חוששים מלהביע תמיכה בפלסטינים ומלהעביר ביקורת נוקבת על ישראל.
אביתר לזרוף מלוס אנג'לס, תלמיד בן 17 מודה שהוא התלבט לפני ששלח את טופסי ההרשמה שלו. "יש לי חברים ובני דודים שלומדים באוניברסיטאות שהן Ivy-league בקליפורניה ומדינות נוספות בארה"ב והם מספרים לי על זה שהם מפחדים ללכת בקמפוס. יש לי חבר שבבניין הקו-אופ שהוא גר בו, יש בכניסה דגל פלסטין ענק ורבים מהסטודנטים בבניין הם פרו-פלסטינים. בן דודי סיפר לי שהוא חושש שהפרופסור שלו ידע שהוא יהודי כי הוא מעביר ביקורת על ישראל בצורה חופשית ומציג אותה כמדינת אפרטהייד. אני יודע שיהיה לי קל יותר למצוא עבודה אם אלך לאוניברסיטה בעלת שם, אבל אני חושש ללכת לאוניברסיטה בה יש אנטישמיות."
הוריו של לזרוף, סם ודזירה אומרים שהם השאירו את ההחלטה בידי בנם. "יש אוניברסיטאות שאין להן נוכחות גדולה של סטודנטים פרו-פלסטינים ושם גם לא תשמעי על גילויי אנטישמיות, יחד עם זאת, אלו לא אוניברסיטאות שאביתר היה מעוניין ללמוד בהן וזו בעיה. משום מה באוניברסיטאות הגדולות והמבוקשות יש המון אנטישמיות ואגב, לא רק מצד סטודנטים מוסלמים." אומרת דזירה. "יש לי חברים שהחליטו לא לשלוח את ילדיהם לאוניברסיטאות מסויימות בקליפורניה בגלל הסיבה הזאת. זה עצוב שהגענו למצב שהורים יהודים צריכים לבסס את ההחלטה שלהם לאן לשלוח את ילדיהם ללמוד על פי רמת האנטישמיות באוניברסיטה, אבל זו המציאות שלנו היום".