ב-1 במאי תצא לשידור סדרה גרמנית חדשה בכיכובו של השחקן מייק בורשטיין. הסדרה בשם: Die Zweiflers מספרת את סיפורו של ניצול שואה בשם שמחה זווייפלר (בורשטיין) המבקש לפרוש ולהוריש את העסק שלו לילדיו ונכדיו. החודש טס בורשטיין לפסטיבל קאן שם הוקרנו שניים מתוך ששת פרקי הסדרה וזכו לביקורות מצויינות הן מצד המבקרים והן מצד הקהל ולפרס הסדרה הטובה ביותר.
אז למה שחקן ישראלי-אמריקאי מככב בסדרה גרמנית דווקא? מסתבר שהמלהקים ביקשו למצוא שחקן דובר יידיש וגרמנית. "הם שלחו בקשו לכל המלהקים בארץ" מספר בורשטיין "האמרגנית שלי מייד ענתה: אל תחפשו יותר, יש לי את השחקן עבורכם. הם קבעו לי פגישת זום עם המפיק, היוזם והכותב ומייד לאחר מכן הוא אמר: "זהו זה. אתה האיש שלנו".
אתה דובר גרמנית היטב?
"אני מדבר שמונה וחצי שפות. התחלתי ללמוד רוסית, אז זה החצי. התחלתי לנסוע עם ההורים שלי מגיל 7, הופענו במדינות רבות בעולם ביידיש ובכל מדינה שגרנו בה תקופה, למדתי את השפה. זה התחיל בארה"ב, משם עברנו לדרום אמריקה, שם למדתי ספרדית. אחר כך נסענו לצרפת, הלכתי שם לבית ספר ולמדתי צרפתית. ב-1954 עלינו לארץ ובבית הספר למדתי את העברית. היו אז שחקנים גרמנים שעבדו עם התיאטרון, חלקם היו מגרמניה אז למדתי גרמנית. היתה לי גם תוכנית טלוויזיה בהולנד, אז למדתי שם הולנדית. ומאחר וגרנו בברזיל תקופה, למדתי פורטוגזית".
מי מפיק ויוצר הסדרה ולמה הוא רצה לעשות סדרה דווקא על ניצול שואה?
"שמו דוד האדה והוא כתב את הסדרה כדרך להתמודד עם הסיפור האישי שלו כנכד לניצולי שואה. הוא בעצמו גר בברלין. הוא סיפר לוארייטי, שאם לא היה מוצא אותי, אז יכול להיות שלא היה מצלם את הסדרה בכלל. הם חיפשו בגרמניה שחקן שיבין את הדמות של ניצול שואה ולא הצליחו למצוא".
ספר לי על הדמות שלך?
"שמחה היה ילד בן 10 כשיצא מאושוויץ, ללא משפחתו שנרצחה. הסיפור מבוסס באמת על מישהו מפרנקפורט. הכרתי מישהו כזה, יוסל'ה בוכמן, איש שתרם כספים רבים לארץ וגם תרם את האנדרטה לרבין בכיכר רבין. שמחה כמו ילדים ניצולים רבים אחרים ששרדו את המחנות, נלקחו על ידי הצבא האמריקאי לגרמניה ושחררו אותם בפרנקפורט. הם סייעו להם להתחיל שם מחדש. נתנו להם מהמחסנים שלהם גפרורים וסיגריות, שוקולדים וגרבי ניילון והילדים מכרו את הסחורה לגרמנים. בשנות ה-60-70 הם עברו לבנות את בתי הבושות בפרנקפורט והפכו לעשירים מאוד ואז התחילו לקנות נדל"ן. היום 50% מהנדל"ן בפרנקפורט שייכים לאותן משפחות. משנות ה-60 לערך, הם התחילו להשקיע גם בארץ, גם במלונות כמו הילטון, שרתון, רמדה בירושלים. זהו גם סיפורו של שמחה, הוא הקים עסק גדול בפרנקפורט, רשת של דיליקטיסים".
"הסיפור מתרחש ב-2015, שמחה רוצה לפרוש ולמסור את העסק שלו לילדיו ונכדיו. הוא מזמין אותם אליו ומספר להם על תוכניותיו אבל הם לא מעוניינים. הם חיים את חייהם המודרניים בגרמניה. לשמחה יש בעיה. הוא אומר: אם אינכם מעוניינים, אמכור את העסק. הוא עושה עסקה עם חברה גרמנית גדולה וזה מתפרסם בעיתונות. מישהו מעברו מגיע אליו מאיים לחשוף את עברו."
בעונה הראשונה של הסדרה, משחק גם שחקן ישראלי נוסף, מארק איווניר המגלם את חתנו של שמחה (בעלה של בתו).
מוזר שהיו יהודים שנותרו בגרמניה לאחר המלחמה
"נכון. אני זוכר שהייתי מסתכל על המשפחות היהודיות שהיו באות לפסח לארץ עם ילדיהם ונכדיהם ולסבא היו מספרים על הידיים. תמיד תהיתי איך הם יכלו לגור בגרמניה לאחר המלחמה. הם היו ילדים מפולין שעברו לגרמניה לאחר המלחמה והקימו שם משפחות".
מתי התחילו הצילומים?
"התחלנו את הצילומים בברלין באוגוסט של השנה שעברה, צילמנו 4 חודשים. רוב הצילומים היו באולפנים המפורסמים בברלין, האולפנים ההיסטוריים הראשונים שפתחו בגרמניה בראשית המאה הקודמת. הייתי צריך לשפר את הגרמנית שלי ועבדתי עם מורה למבטאים, אז הגרמנית שלי שוטפת היום".
בורשטיין מודה שהתפקיד נפל עליו בהפתעה גמורה. הוא לא האמין שבגיל 78 פתאום יקבל את התפקיד הראשי בסדרת טלוויזיה ועוד בגרמניה. הוא מודה שהוא בר מזל ושלאורך הקריירה שלו, קיבל תפקידים ששינו את חייו. "הראשון היה "שני קונילמל" שיצא ב-1866 וששינה את חיי. עד היום דורות זוכרים אותי ואומרים לי: גדלנו עליך. אחר כך נפל עלי התפקיד ברנוים בברודווי כשהחלפתי את השחקן הראשי ב-1981. הייתי השחקן הישראלי הראשון שכיכב בברודווי. אחר כך קיבלתי את תוכנית הטלוויזיה בהולנד שם עבדתי במשך שלוש שנים. ובזמן הקורונה גם קיבלתי הצעה לביים את הדיבוב לנטפליקס. ואז פתחתי בקריירה חדשה של ביום דיבוב, משהו שלא חשבתי עליו בעבר. ב-2017 הצלחתי לשכנע שני חברים, משה אדרי ואודי רקנטי להשקיע בסרט "אזימוט" וזה היה הסרט הראשון שביימתי. אני איש מאושר. כשאתה הכי פחות מצפה לזה, דברים קורים".
מפיק הסרט הגיש את הסדרה לתחרות בפסטיבל קאן והיא התקבלה ביחד עם עוד 7 סדרות מתוך 200 סדרות שהוגשו מכל העולם.
"הסדרה מאוד מזכירה את הסדרה האמריקאית Succession" אומר בורשטיין "עם אב שהוא הפטריארך של המשפחה וילדיו שרבים ביניהם. היום עם כל האנטישמיות שפרצה בעולם, זה עושה רושם שדווקא הטלוויזיה הגרמנית מוציאה סדרה על ניצול שואה. הגרמנים אגב הם היחידים שעדיין לצידנו כשכל העולם נגדנו. עד היום כל הסרטים והסדרות שנעשו שם היו על המלחמה זו פעם ראשונה שהם עושים סדרה על משפחה יהודית ואני בטוח שידובר עליה עוד רבות לאחר צאתה".