ע.ש, 54, תושבת העיר מזה 30 שנה גילתה שהיא חולה בסרטן השד בבדיקת ממוגרפיה שגרתית לפני שנתיים. "למעשה, היה לי תור לפני כן והתחלפתי עם בתי כך שהיא לקחה את התור שלי ואני את שלה שהיה במועד קצת מאוחר יותר. לא דאגתי יותר מדי בגלל שאין לנו היסטוריה משפחתית, אבל אז קיבלתי טלפון מהרופא שבישר לי בטלפון שגילו נקודות מרוכזות במקום אחד וזה נראה להם חשוד. הם הזמינו לעשות ביופסיה ואכן היה מדובר בסרטן".
ע.ש., אמא לשלושה ילדים בני 21, 22, 23, קיבלה את הבשורה בתדהמה. האדם הראשון שרצתה לספר לו היה בעלה, אך הוא שהה באותו הזמן בישראל, שם ישב שבעה על אחותו שנפטרה מסרטן.
"לא ידעתי מה לעשות, לא היה לי עם מי לדבר וכמובן שלא יכולתי לספר לבעלי בטלפון. ואז החלטתי לשלוח הודעה לסיגל מסטנד ביי מי, הכרתי את הארגון מחברה שלי המתנדבת שם. סיגל חזרה אלי תוך שעה בלבד. היא לא הכירה אותי וזה לא שינה בכלל, היא מייד יצרה קשר ועזרה לי מאוד, התלוותה אלי לביקורים אצל הרופא כי לא היה לי מושג מה שואלים בכלל. איך שבעלי נחת בחזרה בלוס אנג'לס, סיפרתי לו, גם לא היתה ברירה כי כבר למחרת היו לי בדיקות".
איך קיבלת את הידיעה שאת חולה בסרטן השד?
"מהרגע הראשון הייתי מאוד חיובית ואמרתי שהכל יהיה בסדר. זה מאוד עוזר לאמץ גישה חיובית. אני מאוד פרגמטית אז התחלתי להתייעץ עם רופאים כי אני מאמינה שידע הוא כח. התייעצתי גם עם שני פרופסורים בישראל כי קיבלתי חוות דעת שונות מהרופאים כאן וזה די מבלבל. רופא אחד המליץ קודם לעשות כימותרפיה ואחר כך ניתוח ואילו רופא אחר חשב שעדיף לעשות את הניתוח ואחר כך כימותרפיה".
איזה ניתוח היית צריכה לעבור?
"החלטתי לעבור כריתת שדיים למרות שהסרטן התגלה ממש בהתחלה ובשד השני לא היה כלום, אבל מאחר והחזה שלי מאוד Dense חששתי שאם יתפתחו גידולים, יפספסו אותם כי החזה מלא בגושים. עברתי את הכריתה והשיחזור באותו הזמן, הכניסו Expenders שאמורים למתוח את העור כדי שיהיה מקום לשתלים. אחרי כשנה, עברתי את הניתוח השני להכנסת השתלים".
אני מעריכה שזאת היתה גם החלטה קשה, האם התייעצת עם בעלך, משפחה?
"בעלי היה שותף מלא לאורך כל הדרך ותמך בכל החלטה שעשיתי. הוא היה מאוד שם בשבילי. אמא שלי דווקא היתה נגד ניתוח הכריתה כי לא היה לי אפילו גידול והיא אמרה: בשביל מה להוריד? שינקו וזהו. אבל אני מכירה את עצמי וחשבתי שזאת ההחלטה הנכונה עבורי".
אחד הדברים ש-ע.ש. מברכת עליהם הוא האונקולוג המטפל בה והצוות הרפואי שלו. מאוד חשוב שחולה סרטן שעובר תקופה קשה, יוכל להרגיש נח ובטוח עם הרופא המטפל בו. "ידעתי שנפלתי על רופא טוב כששאלתי אותו אם יהיה מוכן לקרוא את הדו"ח של הרופאים מישראל. לא כל רופא מוכן לקרוא דוח"ות של רופאים אחרים כי הם חושבים שהם יודעים טוב יותר ומה פתאום לקרוא חוות דעת של רופא אחר, אבל הרופא שלי אמר כמובן שאשמח לקרוא. ברגע ששמעתי את זה, ידעתי שנפלתי טוב ושאני במקום הנכון, בכלל כל הצוות במשרד שלו היה נהדר, בורכתי בעניין הזה".
מתי סיפרת לחברים?
"יש כאלו שיש להם מיליון חברים, אבל לי יש חבורה קטנה אבל מדהימה של חברים והם דאגו לי מאוד והיו נהדרים. לקח לי קצת זמן לספר, אבל ברגע שסיפרתי כולם עטפו אותי בהרבה אהבה ותמיכה. בחג ההודיה שזהו החג האמריקאי שאני הכי אוהבת כאן, יצאנו לטייל ביחד עם החברים, חמש-שש משפחות וזו היתה ההזדמנות שלי להודות לכולם, אמרתי להם שאין מילים להסביר עד כמה התמיכה שלהם עזרה לי".
ארגון "סטנד ביי מי" עורך הרבה אירועים ומפגשים לחברי הארגון, האם הגעת אליהם?
"בהתחלה לא הרגשתי נח לדבר על זה עם עוד אנשים, הייתי צריכה את האנרגיות שלי לעצמי, כך שלדבר ולשתף לא יכולתי, לא הייתי שם. רק מאוחר יותר הצטרפתי לפגישות וזה היה כבר בזום בגלל הקורונה. מי שמאוד עזרה לי לאורך כל הדרך היתה סיגל. אני כבר לא ילדה קטנה ואישה מלומדת, אבל כשהייתי הולכת לביקור אצל הרופאים, הכל נשמע לי כמו סינית, הייתי כותבת את כל מה שהרופא אומר כדי שאבדוק אחר כך ואבין מה שאמרו לי. בגלל זה מאוד עזר לי כשסיגל היתה מתלווה אלי, היא היתה שואלת את השאלות הנכונות שלא חשבתי אפילו לשאול. אם היו אומרים לי לתת חמש שמות של אנשים שהשפיעו עלי מאוד, היא היתה אחת מאותם אנשים. היא אף פעם לא נתנה לי להרגיש שאני מקשה או מכבידה עליה. אין מה להגיד, היא באמת משהו. הארגון הזה בכלל מדהים".
איך חיים עם הידיעה הזאת, זה לא קשה?
"לומדים לחיות עם זה. זה מתעורר בכל פעם שמשהו כואב. למשל, אם יש לי כאבי גב פתאום ואת לא יודעת אם אלו סתם כאבי גב או סרטן. ואז את הולכת לעשות אם.אר.איי ומגלה שזה בסך הכל פריצת דיסק".
סבלת מכאבים?
"לאחר ניתוח הכריתה כן, היום וחצי הראשונים היו מאוד קשים, אלו היו כאבי תופת שלא היה לי מושג שיש כאבים כאלו, אבל לאחר מכן זה נרגע".
איך הילדים שלך התמודדו עם זה?
"הילדים מאוד תמכו. אלו שבקולג' אמרו, נחזור הביתה, ניקח סמסטר אוף כדי להיות אתך אבל לא הסכמתי, רציתי שהחיים ימשיכו כרגיל. פתחתי קבוצת ווטסאפ משפחתית בה עידכנתי את כולם בטיפולים ומה קורה אתי".
האם היה לך קשה לקבל את הגוף שלך לאחר הניתוח?
"ממש לא. מבחינה אסתטית תמיד היה לי נח עם הגוף שלי, כל מה שעניין אותי היה להבריא. אם הייתי מבוגרת יותר, אולי אף לא הייתי עושה את ניתוח השיחזור אבל אני עדיין צעירה והחלטתי לעשות את החזה".
ע.ש. מודעת לכך שיש אנשים שקשה להם להתמודד עם מחלת הסרטן של אלו הקרובים אליהם ולכן הם מנתקים מגע. אחת מבנות דודה הקרובות המתגוררת בישראל לא התקשרה לאחר שהידיעה על מחלתה של ע.ש. הגיעה אליה. במקום להעלב, ע.ש. מיהרה להרים אליה טלפון. "ידעתי שקשה לה עם זה, יש אנשים שלא יודעים מה להגיד, איך לגשת לזה והרגשתי שזה המקום שלי להתקשר אליה ולהסביר לה מה המצב ושהכל יהיה בסדר".
מה היית אומרת הדבר המרכזי שתרם להחלמה שלך?
"לשמור על גישה חיובית, זה אחד הדברים החשובים והעיקריים בדרך להחלמה. ואגב, לא אומרים על חולי סרטן שהם החלימו, כי לא מבריאים מזה, חיים עם זה, הגוף נקי ובנסיגה מהסרטן, אבל הוא גם עלול לחזור ואני במעקב כל הזמן. זה המסר שלי לכולן לכו להיבדק כי גילוי מוקדם מציל חיים וזו אינה קלישאה".
סרטן השד במספרים:
• סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בעולם
• על פי הנונים של רישום הסרטן הלאומי, מאובחנת המחלה מדי שנה אצל קרוב ל-5,000 נשים וגברים בישראל.
• אישה אחת מכל שמונה נשים צפויה לחלות בסרטן השד במהלך חייה. הסיכון במחלה עולה עם הגיל: חולות בסרטן השד הן ברומן בנות 50 ויותר
מהם התסמינים לסרטן השד?
התסמין העיקרי של סרטן השד הוא גוש בשד. עם זאת יש להדגיש שלא כל הופעה של גוש בשד היא בהכרח סימן לסרטן. לעיתים קרובות מדובר בציסטות (כיסי נוזל) או בגידולים שפירים. לכן בכל מקרה של חשד לגוש בשד יש להיבדק על ידי כירורג שד כדי שיקבע אם יש צורך בבדיקות נוספות.
ישנם תסמינים אפשריים נוספים לסרטן השד:
• שינויים בעור על פני השד ובמבנה השד.
• הפרשה דמית מהפטמה.
• שקיעה של הפטמה.
• שינויים בעור הפטמה (למשל, קילוף העור)
• קשריות לימפה מוגדלות בבית השחי.
יש להדגיש: בגידולים קטנים אין שום תלונות ושום ממצא בבדיקה עצמית, והגידול מתגלה רק בבדיקת ממוגרפיה או בבדיקת אולטרסאונד שדיים.
האם סרטן השד כואב?
כאבים בשדיים בדרך כלל אינם ביטוי של סרטן השד, אבל בכל מקרה של תלונות חדשות שאינן חולפות מעצמן יש לפנות לרופא/ה ולהיבדק.
מהם סימני האזהרה שמחייבים פנייה מיידית לרופא/ה?
• מישוש גוש בשד.
• שינוי בצורת השד או בגודלו.
• שינוי בצורת הפטמה.
• הפרשה מהפטמה
ממה נגרם סרטן השד?
גידול בשד נגרם משיבוש בתהליכי החלוקה של התאים ברקמת השד. הגורם לשיבוש הזה אינו ידוע, אולם ידועים כמה גורמי סיכון שמעלים את הסיכון להתפתחות סרטן השד.
אלה הם גורמי הסיכון הידועים:
• נטייה תורשתית (בלשון הרופאים: "סיפור משפחתי של סרטן השד).
• טיפול הורמונלי חלופי אחרי גיל המעבר.
• השמנה.
• הופעת הווסת הראשונה בגיל מוקדם והפסקת הווסת בגיל מאוחר יחסית.
• הריון ראשון בגיל מבוגר יחסית (גיל 30 ויותר)
• עישון.
• צריכה של יותר מאשר מנת אלכוהול אחת ביום. (מנת אלכוהול אחת לנשים היא, למשל, כוס אחת של יין).
• סרטן השד יותר שכיח בצפון אירופה, בארצות־הברית ובישראל מאשר במזרח אסיה ובאפריקה.
• סרטן השד נפוץ פי 100 בקרב נשים מאשר בקרב גברים.