ה-15 בינואר 2022 היה יום קר בקוליוויל, טקסס, פרבר שנמצא 15 קילומטרים צפונית לפורט וורת'. באותו בוקר בקהילת בית ישראל נכחו רק חמישה גברים: הרב צ'רלי סיטרון-ווקר, ג'ף כהן, שיין וודוורד, לארי כהן ואורח חדש, מאליק אכרם.
אכרם, שנראה חסר בית, דפק על הדלת באותו בוקר. למרות התנגדותו של שוורץ, שחש אי נוחות ממראהו של האיש הזר, הרב צ'רלי נתן לו להיכנס. לאורח הוצע תה ואז החלה התפילה. למה שקרה לאחר מכן היו עדים חלק מחברי הקהילה שהשתתפו בתפילה דרך "זום" מאחר ונשארו בבית באותו יום.
שעה לאחר שהרב הכניס את אכרם פנימה, כיוון האיש הזר אקדח לעבר המתפללים ולקח אותם כבני ערובה. אכרם, אזרח בריטי בן 44 ממשפחה שהיגרה מפקיסטן, דרש את שחרורה של עפיה סידיקי, אזרחית פקיסטנית ופעילה לכאורה באל-קאעידה. היא היתה כלואה בבית סוהר בפורט וורת' לא הרחק משם.
הקולנוען דני מנקין היה בביתו בלוס אנג'לס, דבוק לחדשות כמו רבים אחרים ברחבי העולם. המשטרה עקבה אחר מצלמות האבטחה ששידרה בשידור חי סרט מתח אמיתי עם גיבור לא צפוי. הרב צ'רלי שמר על קור רוח ורוגע כשדיבר עם המשטרה ומסר את דרישותיו של אכרם. העימות נמשך כמעט 11 שעות והסתיים בכך שבני הערובה נמלטו ללא פגע והיורה מת.
מנקין, הוא במאי ישראלי-אמריקאי שעשה בעיקר סרטים דוקומנטריים. בין סרטיו המצליחים ועטורי הפרסים: 'אולסי' על הכדורסלן אולסי פרי ו'על המפה' על זכייתה של קבוצת הכדורסל הישראלית מכבי תל אביב באליפות אירופה 1977. אבל הפעם הוא הרגיש שמהסיפור הזה של בני הערובה הוא יעשה סרט עלילתי ולא דוקומנטרי. עם זאת, ארבעה חודשים לאחר מכן, לאחר שפגש את הרב צ'רלי ואת בני הערובה באופן אישי, הוא שינה את דעתו. "ברגע שנודע לי שיש צילומים מתוך בית הכנסת בזמן שכל זה קורה, ידעתי שאני חייב לעשות את הדוקו הזה", הוא אומר.
הסרט הוקרן ב-23 ביוני יוקרן סרטו "קולוויל" בבכורה אמריקאית במוזיאון הסובלנות במסגרת פסטיבל הסרטים היהודי.
למרות התוצאה הידועה של אירועי אותו יום, שבו שרדו כל ארבעת בני הערובה, הסרט התיעודי משאיר אותך על קצה המושב שלך. מנקין הצליח להשיג הן את צילומי האבטחה והן את ההקלטות מה-FBI ומהמשטרה והוא ראיין את בני הערובה ובני משפחותיהם.
"לקח לי ארבעה חודשים להיפגש איתם. ניסיתי לפנות אליהם כמו הרבה עיתונאים אחרים, אבל הופניתי לאיש יחסי ציבור שתפקידו היה למנוע ממני ומכולם להגיע אליהם כי הם רק רצו להמשיך הלאה בחייהם", מספר מנקין.
איך גרמת להם להסכים לפגוש אותך?
"הצלחתי ליצור קשר עם הרב צ'רלי דרך חבר משותף, הרב בריאן צימרמן, שאותו פגשתי בפסטיבל הסרטים היהודי בדאלאס. בהתחלה נפגשנו בזום, אבל הבנתי שזה לא יספיק, אז טסתי לטקסס לפגוש אותו ואת בני הערובה פנים אל פנים".
איך הצלחת לשכנע אותם להשתתף?
"בהתחלה הם לא היו מעוניינים לעשות סרט או אפילו להתראיין. הגעתי בלי מצלמות, פשוט כדי להיפגש ולדבר איתם. היה לנו חיבור נהדר, והם הרגישו שהם יכולים לסמוך עליי שאספר את הסיפור שלהם".
מה דעתך על ה-FBI? איך הצלחת להשיג את החומר שלהם?
"הגשתי בקשה פעמיים, אבל מכיוון שהתיק עדיין היה בחקירה, לא קיבלתי את החומר בהתחלה. נדרשה שנה של מאמץ והתמדה. בסופו של דבר, ה-FBI הבינו שאני עושה סרט שיציג אותם באור חיובי והם הסכימו. קיבלתי 13 שעות של צילומים מ-13 מצלמות אבטחה ואת הקלטות הטלפון מהמשטרה. אחר כך סינכרנתי אותם בצורה מושלמת".
אחד מבני הערובה, שיין וודוורד, היה בתהליך של המרת דת. האם בסופו של דבר הוא התגייר?
"כן. אחד הרגעים הכי מצחיקים בסרט הוא כששיין ניגש לרב צ'רלי באותן 10 שעות איומות ואמר, 'אני עדיין מתכוון להתגייר'. כמה שבועות לאחר מכן, שיין סיים את הגיור שלו ועכשיו הוא יהודי יותר מהרבה יהודים אחרים".
כמה פסטיבלים נלחמו על הזכויות להקרנת הבכורה של הסרט. זו מחמאה גדולה
"נכון. אני חושב שזה בגלל שהסיפור רלוונטי היום יותר מאשר כשהתחלנו אותו, במיוחד אחרי ה-7 באוקטובר. הוא מציע זווית אחרת בנושא האנטישמיות, אבל המניע זהה. בקוליוויל זה טרוריסט שחוזר ואומר שהוא אוהב את המוות יותר ממה שאנחנו, היהודים, אוהבים את החיים. זו אותה מנטרה של חמאס".
מה הדבר שהכי נגע לך במהלך עשיית הסרט הזה?
"אחרי ששמעתי את הרב צ'רלי נואם בפני הקהילה שלו, התאהבתי בו ובנאמנותו האיתנה לערכיו למרות כל מה שקרה. אני חושב שהוא מייצג היטב את העם היהודי. הדבר השני הוא הקשר המיוחד שיש לקהילה הזאת עם הקהילה המוסלמית בעיר. יש להם יחסים נהדרים עם כל הדתות, אבל במיוחד עם המוסלמית. רציתי להראות שגם בזמנים הקשים ביותר, כשהסוף לא נראה טוב, הקהילה המוסלמית הושיטה יד ובאה לתמוך בהם. בעולם שבו אנחנו שומעים הרבה סיפורים מנוגדים, היה חשוב להראות את הצד הזה".
האם האירוע הזה שינה משהו במדיניות האבטחה שלהם? האם יתנו לזרים להיכנס?
"הם עשו שינויים רבים באבטחה שלהם, אבל ערך הליבה שלהם של אהבת הזר לא השתנה. אם חסר בית ירצה רוצה להיכנס מחר לבית הכנסת, היו יתנו לו להיכנס אחרי שעבר על פרוטוקול האבטחה שלהם. הם מאמינים שאם האירוע הזה יגרום להם להיות פחות מקבלים ופחות אדיבים כלפי אחרים, זה יהיה ניצחון לטרור. זה אחד הדברים הכי חשובים שרצינו להציג בסרט".