נמרוד ארנין פוגש אותי ליד האוהלים בתערוכת נובה שנפתחה בלוס אנג'לס. לצד האוהלים, כיסאות מתקפלים, חלקי ביגוד, נעליים – כולם פריטים אותנטיים לחלוטין שנאספו מפסטיבל נובה ביממות שלאחר מתקפת הטרור על פסטיבל נובה באוקטובר 7.
ארנין, הוא אחד ממפיקי הפסטיבל שהצליח להמלט ממחבלי החמאס שרדפו אחריו. הוא הציל באותו יום רבים מבאי הפסטיבל, אך איבד רבים אחרים, ביניהם את אחותו איילת בת ה-22.
עכשיו הוא מתלווה אלי לסיור בתערוכה הענקית שנפתחה בלוס אנג'לס באוגוסט. קודם לכן, הוצגה התערוכה בניו יורק על פני שטח של כ-5,000 מ"ר. התערוכה כוללת אלפי חפצים שנאספו בזירת הפסטיבל, כולל תאי שירותים מחוררים בכדורים, מכוניות שרופות ואותה ציליה מפורסמת בצבעי סגול מתחתה רקדו אלפי באי הפסטיבל עד השעה 06:29, אז התהפך עליהם עולמם.
התערוכה מזכירה מבחינות רבות את מוזיאון יד ושם. יש שם קיר עם תמונות של 405 הנרצחים, יש שולחן עם נעלי הקורבנות וחפצים שנותרו מאחור, יש עדויות מצולמות של פצועים ואלו שאיבדו ילדים, אחים וחברים. המארגנים אפילו הציבו רפליקה של מיגונית בה הצטופפו עשרות קורבנות ושם מצאו את מותם.
אני תוהה אם לא קשה לארנין לחיות כך כל יום מחדש את אותו יום נורא. בהתחלה הוא מודה, היה קשה, אבל עכשיו כבר לא. זה דווקא עוזר הוא אומר, עבורו ועבור ניצולי נובה אחרים, חשוב להנציח את מה שקרה שם באותו יום נורא ולא לתת לעולם לשכח.
סופר נובה היה פסטיבל המרכזי של שבט נובה, קהילת המוזיקה האלקטרונית בישראל. באותו פסטיבל השתתפו כ-3,500 איש וכל אחד מהניצולים מכיר מישהו שנפצע, נהרג או נחטף.
"כשהתחיל הירי והתרעות צבע אדום, לקחתי את המקרופון והסברתי לקהל שהמסיבה נגמרה ושהם צריכים לחזור הביתה" מספר ארנין. "בהתחלה אנשים לא רצו להאמין שהמסיבה נגמרה, הייתי צריך להיות ברור וחד במסרים ולחזור עליהם".
לאחר שהתחילו האזעקות והטילים, ארנין יצא מהחניון ונסע לכיוון הכביש הראשי וראה שוטר מכוון את התנועה לצד ימין. באותו השלב הוא קיבל טלפון מחבר שאמר לו שראה מחבלים יורים. הוא התקשר לחבר אחר שדיווח לו שהמחבלים נמצאים בכל האזור. רבים ממשתתפי המסיבה שלחו אליו הודעות עם מיקומם. בהמשך, הוא העביר את מיקומם לחמישה מפקדי צוותים כדי שינסו לחלצם.
ארנין הצליח בנס להנצל ובדרך אף להציל עשרות אנשים וביחד עם חברו גיא קצוביץ', מייסד שותף בקרן פיוז'ן ואנשים נוספים, הם הקימו את פרוייקט NovaHelp, מרחב מרפא שנועד לסייע לניצולים.
בשבוע הראשון למלחמה, עסק ארנין באיתור פצועים ונעדרים ואף אסף עם שותפו טלפונים וחפצים אישיים של באי המסיבה שנותרו מאחור. שלושה ימים לאחר המתקפה, נודע לו ומשפחתו כי אחותו הצעירה נרצחה.
איילת ארנין ז"ל היתה עורכת משנה בחטיבת החדשות בכאן 11, היא הסתתרה במיגונית לשם השליכו המחבלים רימונים שוב ושוב ומישהו טרח לזרוק החוצה, עד שרימון אחד חיסל אותם. היא הקליטה את המתרחש ותיעדה את רגעי האימה האחרונים. תמונתה בה היא נראת מחוייכת ומחזיקה כוס משקה, מופיעה עכשיו על קיר ההנצחה, לצד תמונתה של צעירה בת 22 אחרת, שני לוק.
רעות פיינגולד, במאית ויוצרת המיצג מסרה כי "כפי שהבטחתי אנו נמשיך במאמץ ההסברתי עבור משפחות הנרצחים והחטופים . אני מודה לשותפיי לפעילות במיצג ומודה לציבור בעולם שמגיע בהמוניו כדי לצפות בו."
חברת פספורטכארד, חברת ביטוחי הנסיעות והרילוקשיין, תרמה להטסת המשלחת הישראלית ללוס אנג'לס, הכוללת עשרות ניצולי וניצולות פסטיבל נובה ומפעילי המיצג. החברה מבטחת ללא עלות את כל בני משפחות החטופים והמשלחות הדיפלומטיות הפועלות למען נושא חשוב זה. "אנו רואים אחריות לאומית בהתגייסות לטובת כלל החברה הישראלית וזוהי זכות עבורנו להירתם עבור מטרות חשובות אלו" מסרה החברה.
במקביל לתערוכה בלוס אנג'לס, מיצב נובה 06:29 הוצג בפסטיבל ברנינג בנבדה. המיצב המכונה גם NOVA HEAVEN נוצר על ידי 14 שורדי פסטיבל הנובה יחד עם שורדי מפגש ההכנה למידברן מה 7/10. על צוות ההרכבה נמנים גם המפיקים עומרי סאסי ושראל בוטביה, ממפיקי פסטיבל הנובה ששרדו בעצמם את הטבח הנורא.
"המטרה שלנו היתה להנציח את 405 האנשים שנרצחו בטבח בפסטיבל המוזיקה שלנו. דימינו אותם במיצג למלאכים" אמר בוטאביה. "למרות שהריקוד שלהם הסתיים, האור והרוח שלהם ממשיכים לזרוח ולהעניק השראה לכולם".
עלות הבאת התערוכה ללוס אנג'לס היא בין 5-6 מיליון דולר שחלקו נתרם על ידי תורמים נדיבים.
עלות מכירת הכרטיסים הסמלית עומדת על 8 דולר. התערוכה תרוץ בלוס אנג'לס עד ה-8 באוקטובר.
לינק לרכישת כרטיסים:
novaexhibition.com
לינק לתרומה לעמותת קהילת שבט הנובה:
giveback.co.il/project/75961