עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל בישראל, צץ סמל סיכת הסרט הצהוב להחזרת החטופים בכל מקום. הסמל נועד להביע הזדהות ותמיכה וגם להפיץ מודעות. יש כאלו העונדים אותו כסיכה על דש הבגד, יש כאלו המדביקים מדבקה על חלון המכונית ועוד.
למעצבת האופנה חנה פרידמן היה רעיון מקורי. פרידמן חשבה כיצד תוכל להתגייס למאמצי ההסברה על החטופים הישראלים הנמצאים בשבי חמאס. כך עלה הרעיון לתפור סמל צהובעל סריגים עם הכיתוב: Bring Them Home ועל הזרוע התאריך: 10-07-24.
"יצרתי לעצמי בלייזר עם סרט צהוב ענק על הגב והתגובות היו מדהימות. אנשים עצרו אותי בכל פינה והתרגשו מאוד".
התגובות הנלהבות הביאו אותה ליצור קולקציה שלמה של סריגים בצבעים שונים בתקווה שהלובשות אותם יעלו את המודעות לחטופים. לפרידמן יש מפעל לייצור סריגים מזה כ-25 שנה אותם היא מוכרת לבוטיקים יוקרתיים בכל רחבי ארה"ב.
פרידמן הגיעה לארה"ב כשהיתה בת 14 עם הוריה אבל אומרת שלמרות השנים הארוכות כאן, היא תמיד הרגישה קרובה לארץ. "אני תמיד הולכת ל"ראליס" והפגנות התמיכה בישראל, עם הדגלים ומביעה את התמיכה שלי בכל דרך אפשרית. אני מאוד ישראלית".
הרעיון להקים את חברת העיצוב שלה Design Elaris, (שם שנגזר משמות בנותיה: אילנית ואריס), הגיע לאחר שהשתתפה בתחרות מיס עולם שנת 1986 (תחרות יופי לנשים נשואות) אז ייצגה את ישראל ולבשה עיצובים משלה. "ישראל לא יכלה לשלוח נציגה, אז נבחרתי כנציגה הישראלית למרות שאני גרה בלוס אנג'לס" מסבירה פרידמן בחיוך.
סריגי היד שלה שלבשה בתחרות הפכו ללהיט בתצוגה והיא הבינה שיש לה כאן פוטנציאל לעסק מצליח. היא הקימה את החברה שלה ועיצבה קולקציית סריגים מרשימה אותם מכרה בבוטיקים יוקרתיים ברחבי ארה"ב. אחותה התאומה מינה עבדה אתה במשך שנים רבות עד שנפטרה מסרטן לפני 14 שנה.
אף סריג שעיצבה עד היום לא גרר אחריו תגובות נלהבות כמו הסריג עם הסמל הצהוב על הגב. "בפעם הראשונה שלבשתי אותו זה היה בבוורלי הילס ואנשים כל רגע עצרו אותי ושאלו: 'אפשר לצלם?' ערב אחד הלכתי לארוחה במסעדה וניגשה אלי בחורה פרסיה ואמרה: או, מיי גוד! היא לא הפסיקה לחבק אותי בהתרגשות. אישה אחרת, בחורה צעירה בת 20 רצה אלי והתחילה לחבק אותי, כמעט בכתה וביקשה גם לרכוש סריג. חוץ מזה שהסריג באמת מקסים ומיוחד, אני רוצה שהוא יעביר את המסר ויעודד אנשים לשאול שאלות ולהתעניין".
פרידמן גייסה לעזרתה את הצלמת לינדה קסיאן על מנת לפרסם את הסריגים המיוחדים. קסיאן צילמה אותה על רקע צילומי התמונות של הצלמת מלנית גל המספרים את סיפורה של מלחמת חרבות ברזל.
מלנית צילמה ניצולי נובה שהגיעו לסטודיו של הצייר תומר פרץ על מנת לצייר. לפרוייקט שלה היא קראה: Let Them Be Light.
"הצילומים באים לספר על כך שהאדמה רועדת לנו מתחת לרגליים, אין לנו מקום ואין לנו בית. האלמנטים של בית, תנועה, טישטוש, הברור והלא ברור, חוזרים על עצמם. אלו מעידים על החוסר יציבות הפנימית והחיצונית שקיימת בנו כיום כעם. שורדי נובה הביעו זאת דרך הציור שלהם. כמוהם גם אנחנו כעם הולכים עם התחושה שאי אפשר לנוח. אנחנו בבריחה, בתחושת רדיפה ובחוסר שקט" סיפרה מלנית.
פרידמן אף ערכה מספר תצוגות אופנה בהן לבשו דוגמנים ודוגמניות את הסריגים המגיעים בצבעים שונים וכל אחד מהם שונה ומיוחד במינו. יש כאלו הכוללים סרטים צהובים קטנים על סריג לבן, יש כאלו המופיעים על הגב כסרט ענק על סריג שחור, תכלת או לבן ועוד. הכפתורים גם מיוחדים במינם ומוסיפים למראה הייחודי של הסריגים. בתצוגת האופנה האחרונה ברפי לאונג' במאליבו, זכו הסריגים להרבה עניין ומחמאות.
זה המקום להזכיר שכל סריג/בלייזר נעשה בהזמנה ולפי מידות הלקוחה, כך שניתן גם להזמין במידות גדולות או קטנות.
מי שעוד נרתמה למאמצי הפרסום וההסברה, היא אמה של פרידמן, הלן קנובל בת ה- 98. קנובל, ניצולת שואה מפולין, איבדה שישה מתוך תשעת אחיה ואת שני הוריה. "היא נשלחה למחנה עבודה ושרדה, אבל לעתים קרובות היא מדברת על משפחתה ואיך הנאצים לקחו את אביה ואחיה", אמרה פרידמן.
קנובל נפגשת עם ניצולי שואה אחרים בקפה אירופה בכל יום שלישי בצהריים. מדובר בתוכנית חברתית שבועית המפגישה ניצולים לארוחת צהריים, ריקודים, שיחה ואירועים קהילתיים. חבריה, שענדו טלאי מגן דוד צהוב במהלך שהותם בגטאות, מתלהבים מהסריגים עם סמל הסרט הצהוב ומשמעותו.
"בכל פעם שאני לובשת את הסוודר, הם מחמיאים לי ושואלים איפה קניתי אותו. אני מספרת להם בגאווה שהבת שלי היא המעצבת", אמרה קנובל. לאחר מכן היא מוסרת להם את כרטיס הביקור של בתה, אותו היא נושאת בתיקה.
"מבחינתי, זו אחת הדרכים להראות תמיכה בישראל", אומרת פרידמן. "כשאנשים רואים אותי לובשת את הסריג הזה, זה גורר שיחה כי קשה להתעלם מהם".
עד כה המעצבת המוכשרת קיבלה רק תגובות חיוביות. בעידן שבו האנטישמיות נמצאת במגמת עלייה, מחמם את הלב להרגיש את התמיכה.
אתר: Elarisdesigns.com
אימייל: Elaris1@yahoo.com
טלפון: 818-802-4848